Već decenijama su se razni zdravstveni problemi riješavali sa narodnom medicinom .

 

Proizvodi od kozjeg mlijeka su globalno poznati zbog svoje izvanredne koristi i široko se smatraju optimalnim izborom. Međutim, učinkovitost ovih proizvoda nije tek nedavno otkrivena, jer su čak i drevni medicinski stručnjaci poput Hipokrata i njegovih prethodnika koristili kozju sirutku za liječenje mnogih oboljenja. Trenutačno, svi medicinski centri u Sjevernoj Americi surađuju s farmama koza kako bi nabavili mlijeko i meso za prehranu svojih pacijenata.

Nažalost, potrošnja mlijeka, kefira i sira u našem društvu ne odražava njihovu važnost u balansiranoj prehrani. Kozje mlijeko sadrži mliječnu mast u rasponu od 2,5 do 4,5 posto, sastoji se od manjih masnih kuglica promjera 2 do 3 mikrometra. Ove sitne masne kuglice lakše se razgrađuju, što rezultira poboljšanom probavljivošću kozjeg mlijeka. Ovaj atribut je posebno bitan za prehrambene potrebe djece, pacijenata i pojedinaca koji se oporavljaju.

Kozje mlijeko je pokazalo svoju učinkovitost u liječenju raznih poremećaja apsorpcije kod osoba s hiperlipoproteinemijom, srčanim oboljenjima, dječjom epilepsijom, fibroznim cistama, žučnim kamencima i žučnim kamencima, s iznimno pozitivnim rezultatima.

Nekoliko je prednosti povezano s konzumacijom kozjeg mlijeka: Sastav kozjeg mlijeka vrlo je sličan majčinom mlijeku i posjeduje antibakterijska i antialergijska svojstva.

Pomažući u eliminaciji toksina iz tijela, kozja sirutka istovremeno jača imunološki sustav.

Proces probave kozjeg mlijeka obično traje oko 40 minuta, dok je za probavu kravljeg mlijeka potrebno otprilike dva i pol sata.

Usporedba kolesterola prisutnog u kravljem mlijeku (13mg/100g) s nižim sadržajem kolesterola u kozjem mlijeku (10mg/100g).

Osobe s dijabetesom također mogu sigurno konzumirati ovaj napitak.

Kozje mlijeko, budući da koze konzumiraju biljnu koru, obiluje silicijem, mineralom koji pozitivno utječe na stanje kože, kose, noktiju i živčanog sustava. Preporučuje se konzumacija kozjeg mlijeka jer je bogato oligosaharidima koji imaju protuupalna svojstva i pomažu u regulaciji probavnog sustava. Osim toga, kozje mlijeko ne sadrži laktozu, šećer koji se u većim količinama nalazi u kravljem mlijeku. Kod odraslih, konzumacija kozjeg mlijeka može pomoći u prevenciji visokog krvnog tlaka i ateroskleroze.

Preporučujemo