Evo jednostavnog recepta za višenamjensko tijesto koje možete koristiti za pripremu kiflica, krofni ili čak drugih peciva:

Višenamjensko Tijesto za Kiflice, Krofne i Peciva
Sastojci:
500g glatkog brašna
1 žlica suhog kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
250ml toplog mlijeka
80g maslaca, otopljenog
2 jaja
Upute:
U maloj posudi, pomiješajte suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.
U velikoj zdjeli prosijte brašno i dodajte sol. Napravite udubinu u sredini brašna.
U udubinu dodajte aktivirani kvasac, otopljeni maslac i jaja. Lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Kada se tijesto počne oblikovati, izvadite ga iz zdjele i stavite na pobrašnjenu površinu.
Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, dodajući po potrebi malo brašna ili vode ako je tijesto previše ljepljivo ili suho.
Vratite tijesto u zdjelu, prekrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči u veličini, otprilike 1-2 sata.
Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga da izbacite zrak, a zatim oblikujte po želji – za kiflice, krofne ili druga peciva.
Prema receptu za željenu vrstu pečenog proizvoda, oblikujte tijesto prema potrebi i ostavite da se ponovno diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
Nakon što se tijesto ponovno udvostručilo, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici prema uputama za odabrani recept.
Ovo višenamjensko tijesto je prilagodljivo i može se koristiti za različite vrste peciva, bilo da su slatka ili slana, mekana ili hrskava. Uživajte u pripremi vaših omiljenih kiflica, krofni ili drugih pečiva koristeći ovo univerzalno tijesto!

Preporučujemo