Nedavno se u selu Rosići, kod Kosjerića, dogodila neočekivana prirodna pojava koja je iznenadila ljubitelje prirode. Na sredini livade, slučajno su se pojavila ogromna crna rupa, izazivajući iznenađenje i zabrinutost među meštanima. Inicijalna reakcija je bila strah, jer se postavljalo pitanje mogućeg opasnosti od pada ili propadanja u ovu rupu.DUBOKA, CRNA RUPA pojavila se usred livade: Meštani sela kod Kosjerića šokirani: Otkriveno i kako je nastala (FOTO)

Ovo je rezultat erozije i odrona zemlje, prouzrokovanih velikom količinom vode. Dubina rupe je nekoliko metara. Ono što je interesantno je da je ova rupa zapravo ostatak od nekadašnjeg rudnika magnezijuma. U blizini rupe, mogu se primetiti gredi koje su nekada podržavale rudarski okno i sprečavale srušavanje zemlje. Rupa se takođe ispunila vodom, stvarajući prizor koji je za meštane bio prilično neobičan.

Na ovom mestu se nekada nalazio rudnik magnezita koji je bio zatvoren nakon Drugog svetskog rata zbog velikih problema s poplavama i obiljem vode koje su plavile rudarske tunele. Rudnici su tada napušteni. I dalje se može videti ulaz u ovu rudarsku jamu na Divčibarama, što ukazuje na bogatu istoriju i nasleđe ovog područja. Ova pojava podseća na prisustvo rudnika magnezijuma, koji je igrao ključnu ulogu u razvoju Divčibara kao naselja.

Meštanin Milan Božović iz Kosjerića ističe važnost ovog nalaza i poziva na dalja istraživanja i ispitivanja u vezi s rudarskim oknima. Smatra da ovaj deo Srbije krije bogatu istoriju i prirodna bogatstva koja bi trebala biti istražena i istaknuta.Istoričari i istraživači su pozvani da izvrše detaljnija istraživanja i proučavanja povezana s ovim rudarskim oknima, jer se veruje da ovaj kraj krije bogatu srpsku istoriju i dragocenosti o kojima bi trebalo obavestiti javnost. 

Preporučujemo