“Ne zaboravite ovo svjedočanstvo”, izjavila je Nevena (29) iz okoline Beograda, koja je došla iz Kragujevca u potrazi za ljubavlju, ali je umjesto toga doživjela stravično nasilje, dok je bila u sedmom mjesecu trudnoće. Nevena sada dijeli srceparajuće detalje te kobne noći, u kojoj nije samo preživjela, već i sačuvala život svog nerođenog djeteta.“Moj suprug je patio od ozbiljnih problema s alkoholom, a često su ga vrijeđali. No, 17. kolovoza, sve je eksplodiralo”, započela je Nevena svoju priču. “Bili smo u lokalu od 10 ujutro, iako sam ga nekoliko puta molila da ode kući, on to nije želio. Oko 20 sati se pojavio pred vratima i počeo me zlostavljati. Molila sam ga da me pusti, rekla sam mu da ne mogu otići sada jer je noć i nemam gdje otići. Tada me brutalno napao, pala sam na pod i molila ga da me pusti. Upozorila sam ga na svoju trudnoću i rekla mu da ne naškodi djetetu, no on je bio nemilosrdan. Odgovorio mi je da će me ubiti kao zeca i nazvao me pogrdnim imenima”, prisjetila se Nevena.

Trebalо joj je trenutak da pobjegne od nasilnika. “Nastavio me zlostavljati, a potom je otišao. Iskoristila sam priliku da pobjegnem. Istrčala sam vani u majici i japankama, a prvo grmlje koje sam ugledala postalo mi je sklonište”, ispričala je.“Drhtala sam i nisam se mogla smiriti. Pozvala sam policiju, koja je brzo stigla na mjesto događaja. Nakon nekoliko minuta su ga pronašli i on je sve priznao. Tada su me odvezli u Hitnu pomoć, gdje su mi pružili pomoć”, prisjetila se Nevena.No, priča o nasilju nije završila tada. “Nakon što je sve bilo gotovo, vratila sam se kući. U tom naselju živio je i brat mog supruga, koji je došao sljedećeg dana, nakon što sam dala izjavu u policiji, stvarajući kaos i prijeteći mi nožem. Znao je da moj suprug ima problema s alkoholom, da je naoružan i da policija dolazi obaviti očevid. I njega su priveli, a ja sam ostala sama u kući”, dodala je Nevena.

 

Njena priča nije tu završila. “Nisam znala kamo ću ići. Kontaktirala sam Centar za socijalni rad i tražila smještaj u sigurnoj kući, ali nisu mogli pomoći jer se moji dokumenti ne nalaze na ovoj adresi”, rekla je Nevena. Na pitanje ima li kome se može obratiti za pomoć, odgovor je bio bolan. “Nažalost, nemam nikoga. Moji su me napustili kad sam rekla da sam trudna i nisu željeli čuti za mene. Poslala sam im pedesetak poruka, ali nikada nisam dobila odgovor… Sada nemam pojma što ću i kamo ću ići.”Unatoč tvrdnjama nasilnika da nije bilo fizičkog nasilja, Nevena je jasno iznijela svoju stranu priče. Motivi nasilja bili su izrazita ljubomora i suprugove optužbe da mu je Nevena nevjerna, zajedno s njegovim kolegama.

Preporučujemo