Jelena Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta, koja se hrabro suočava s teškom i neizlečivom bolešću, cističnom fibrozom, postala je junakinja koju je podržala cela Srbija. Njena mlađa sestra Jovana, takođe obolela od iste bolesti, već je nekoliko meseci unazad uspešno primila terapiju “trikafta”, koja joj je spasila život. Sa početkom terapije “trikafta” pre skoro tri nedelje, Jelena je oduševljeno izjavila da se oseća kao da joj je pružena druga prilika za život.

U Srbiji, oko 250 registrovanih pacijenata se suočava s izazovima cistične fibroze, retke urođene bolesti koja može dovesti do oštećenja pluća, pankreasa, problema s varenjem, gubitka telesne težine i drugih komplikacija, uključujući i dijabetes. Među ovim hrabrim borcima su i sestre Jelena (21) i Jovana Stojiljković (18) iz Velikog Gradišta. Jelena, koja je bila izuzetno oslabljena pre početka terapije, brzo je pokazala znakove oporavka.

“Mojoj sestri je bilo potrebno tri dana da se oporavi, dok je meni trebalo nešto duže, oko pet dana. Primila sam terapiju u petak, a već u ponedeljak sam izašla iz bolnice. Osećala sam se znatno bolje, a već nakon nedelju dana, moj kašalj je potpuno nestao, a gotovo svi simptomi ove teške bolesti su se povukli. Stvarno osećam kao da mi je pružena druga šansa”, iskreno je izjavila Jelena, zahvalna na prilici da ponovo uživa u svakodnevnom životu.

Jelena je istakla da joj se apetit, koji je ranije bio problematičan zbog bolesti, vratio. “Da, sada jedem kao nikada pre, imam pet obroka dnevno, sve mi prija, i ne mogu da verujem koliko sam gladna. Ljudi oko mene su iznenađeni mojim apetitom. Osim toga, konačno mogu normalno spavati šest do sedam sati dnevno, što je za mene postalo luksuz jer sam godinama patila od konstantnog umora i bolova”, podelila je Jelena svoje iskustvo.

Kako se njeno zdravlje poboljšavalo, Jelena je odlučila da ponovo uživa u šetnjama, aktivnosti koju nije mogla da praktikuje godinama zbog brzog zamaranja. “Prvo sam napravila krug oko grada. Sada hodam bez ikakvih problema, penjem se uz stepenice bez muke, bez traga od umora. Čak sam vozila bicikl i provodila vreme s prijateljicama. Zaista mi je teško poverovati. Zapravo, još uvek sam bolesna, ali bolest je sada pod kontrolom”, naglasila je Jelena. Dodala je da su lekari bili iznenađeni njenim brzim napretkom samo nekoliko dana nakon početka terapije.

Cistična fibroza često uzrokuje ozbiljna oštećenja pluća, pankreasa i sistema za varenje. Prati je gubitak telesne težine i rizik od razvoja dijabetesa. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, takođe je najavio državnu podršku Jeleni Stojiljković, obećavajući da će se pružiti potrebna pomoć kako bi se olakšalo njeno stanje.

Preporučujemo