Uzgoj zdravih, lisnatih orhideja koje neprestano cvjetaju jedan je od najvećih izazova s ​​kojim se suočava svaki domaći botaničar. Osim svjetla i ishrane, zalijevanje orhideja postalo je i posebna nauka. Orhideje mogu biti izazov za svakoga, ali ako uspijete potaknuti njihov nesmetan razvoj, nagradit će vas nekim zadivljujućim prizorima.
Orhideje su posebno osjetljiva biljka za mnoge kraljice cvijeća. Svi koji vole ovaj prelijepi cvijet sigurno imaju svoje najbolje savjete za uzgoj – neki ga stavljaju na direktnu sunčevu svjetlost, neki zalijevaju stajaćom vodom, a neki samo prskaju listove.
Ali istina je da neke vrste ponekad nemaju pravila. Sama voda nije dovoljna. I, sigurno su mnogi bili u situaciji da su dobili na poklon raskošan rascvjetani primjerak, ali kada je procvjetao, nikada nisu dobili novo cvijeće.

Postoji trik za uzgoj ove orhideje koja se kasno razvija. Bez obzira o kojoj se vodi radi, za kuvanje nemojte koristiti prokuhanu vodu, već zeleni čaj. Ne morate da pravite posebnu šolju, već ostavite gutljaj na dnu šoljice iz koje pijete i na kraju dana sipajte u orhideju.
Nemojte preuveličavati količinu i pazite da čaj ne bude prejak – dodajte do dvije supene kašike dnevno i nemojte zalijevati vikendom. Ova tehnika također funkcionira s drugim biljkama koje rastu u kiselom tlu, kao što su ruže.

Preporučujemo