Rade Šerbedžija, jedan od najistaknutijih i najvažnijih glumaca na domaćoj sceni, nedavno je proslavio svoj 77. rođendan. Poznat po svojoj harizmi i uglađenosti, njegov neodoljivi šarm često je osvajao ženska srca. U svojem životu, Rade se dva puta odlučio za zakonski brak. Prva supruga mu je bila Ivanka Cerovac, s kojom se oženio 1969. godine, a njihova ljubavna priča trajala je gotovo dvadeset godina. Nakon toga, 1991. godine, Rade se ponovno oženio, ovaj put s Lenkom Udovički, s kojom ima troje djece.

Kada je prvi put sreo mladu zagrebačku balerinu, tada dvadeset i tri godine mlađu, Rade se zaljubio na prvi pogled. Sa svojom prvom suprugom Ivankom, imao je sina i kćerku, koji su naslijedili porodičnu strast prema umjetnosti. Njihov sin Danilo je krenuo stopama oca u filmskoj režiji, dok je njihova kćerka Lucija postala glumica.

U početku njihovog zajedničkog života u šezdesetim godinama, Rade je bio član Gradskog pozorišta “Gavella”, dok je Ivanka bila plesna koreografkinja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Unatoč njihovom dubokom uvjerenju da će njihova veza trajati zauvijek, mladenačka strast se čini da je zasjenila njihovu sposobnost racionalnog razmišljanja. Nažalost, njihova ljubav nije bila dovoljno jaka da preživi test vremena, pa se nisu zajedno prošetali kroz starost onako kako su nekada sanjali. Čini se da su se životni putevi Radea i Ivanki razišli, unatoč njihovim nadama i očekivanjima.

Rade je uvijek isticao svoju duboku ljubav prema Ivanki, često izražavajući nježne emocije prema njoj. Bio je odlučan zadržati je u svom životu i trudio se ostati blizu nje. U jednom stihu svoje zbirke poezije posvećene prvoj supruzi, napisao je: “Od našeg postojanja, ostala su samo naša odrasla djeca, koja su živi dokazi da naša zajednička prošlost nije bila samo plod mašte ili obmane.” Prema izvještajima, njihova veza je završena 1987. godine zbog navodne nevjere Radea. Biti istaknuta javna ličnost nosi sa sobom određene izazove, a ponekad je teško odoljeti iskušenjima. Nažalost, 2009. godine, Ivanka je preminula nakon što je doživjela moždani udar, što je bilo tragično iskustvo za Radea.

Preporučujemo