Koje namirnice najbolje sprečavaju demenciju – hrana za jačanje mozga može sačuvati uspomene u starosti!
Demencija je sve češća bolest među starijim osobama. Zato je važno razmišljati o zdravlju mozga, razvoju mozga, učenju, kvalitetnom snu i pažljivom odabiru onoga što unosite u svoje tijelo tokom života.
Vladeta Jerotić, poznati srpski naučnik, rekao je da učenje pesme ili molitve može biti od velike pomoći u očuvanju pamćenja. Zato pokušavate svaki dan naučiti nešto novo, steći nova znanja, pročitati nešto vrijedno i tako trenirati svoj mozak.
Stručnjaci kažu da određeni izbor hrane također može aktivirati i hraniti moždane krugove, a jedna od glavnih je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za mozak, a hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je masna riba. Istraživanja pokazuju da jedenje masne ribe barem jednom tjedno može pozitivno utjecati na mozak i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Među masnim ribama ističu se losos, skuša, tunjevina i haringa jer imaju najveći sadržaj omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Hrana bogata omega-3 nije samo dobra za vaš mozak, već i smanjuje rizik od srčanih bolesti, reguliše nivoe triglicerida i smanjuje rizik od artritisa.
Evo nekoliko načina na koje omega-3 masne kiseline pomažu vašem mozgu i nervnom sistemu.
Štiti zdravlje ćelijskih membrana
Olakšava komunikaciju između neurona
Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
Podržava protok krvi u mozgu
pomaže u rastu moždanog tkiva
Podržava spoznaju uključujući pamćenje.
Smanjuje rizik od anksioznosti i depresije
Može smanjiti rizik od demencije

Preporučujemo