Budite pažljivi prema nadolazećem zadatku, jer čak i pojedinci s jakim sklonostima za matematiku možda ga neće tačno riješiti.
Nakon što se pojavio na platformi društvenih medija “X”, ovaj poseban izazov izazvao je razdor među Balkancima, a hiljade pojedinaca nisu mogli doći do tačnog odgovora unatoč njegovoj očiglednoj jednostavnosti.

„O čemu se radi?

Redoslijed izvršavanja operacija igra ključnu ulogu u određivanju mogućih ishoda danog zadatka. Ovisno o redoslijedu kojim se operacije izvode, mogu se dobiti dva moguća rezultata – 1 ili 16. Zanimljivo je da čak i matematičari ostaju podijeljeni oko toga daje li korištenje zagrada prednost pri rješavanju ovakvih zadataka.

Kada se bavite ovim zadatkom, postoje dva načina. Neki pojedinci odluče pomnožiti 2 i 4, što je rezultat zagrade, dok drugi odluče prvo riješiti zagradu. Nakon što to završe, uklanjaju zagrade koje okružuju dobiveni broj i nastavljaju s izračunom prema redoslijedu operacija.

Pothvat je izazvao značajne razdore među uključenima, no činilo se da su argumenti koji su tvrdili da je ishod izjednačen s brojčanim jedan imali više utjecaja.

Novine “Mirror” potražile su mišljenje profesora matematike s Oxforda kao odgovor na višestruke nejasnoće. Unatoč uvriježenom mišljenju da je matematika precizna znanost, profesoričin odgovor zatekao je mnoge korisnike interneta nespremne.

Prema riječima neimenovanog profesora, prijedlog zakona je izrađen na način koji isključuje postojanje jedinstvenog rješenja.

“Jasna i koncizna interpunkcija ključna je za izbjegavanje nesporazuma. Redoslijed matematičkih operacija slijedi određene konvencije, kako je objasnio govornik.

Preporučujemo