Prije nego što pomislite da bacite sjemenke limuna, razmislite ponovo! Oni mogu biti vrijedni kao zlato. Ako imate naviku da bacate sjemenke limuna, vrijeme je da razmislite i otkrijete njihove potencijalne prednosti. Limun je poznat po svom jedinstvenom ukusu i svestranosti, igrajući važnu ulogu u kuvanju i čišćenju. Ova citrusna čuda, bogata vitaminom C, potječu iz Azije i sada se probijaju po cijelom svijetu, posebno po Mediteranu.
Često koristimo limunovu koricu i koricu kako bismo poboljšali okus naših jela i deserta, ali sjemenke limuna se često zanemaruju. S obzirom na to koliko često koristimo limunov sok, pulpu i koricu, zanemarivanje sjemenki izgleda kao otpad. Evo nekoliko savjeta kako izvući maksimum iz njih.
Nakon što ste iscijedili sok od limuna, nemojte bacati sjemenke. Umjesto toga, isperite ih na sobnoj temperaturi kroz sito, a zatim ih položite na papirne ubruse da se osuše. Zatim pincetom nježno ogulite vanjski sloj sjemenki.
Stavite malo vlažnog pamuka u malu posudu (kao što je prazan lonac od jogurta) i posijajte sjemenke u pamuk. Nakon otprilike nedelju dana, trebalo bi da vidite da rastu male klice.

Da biste osigurali rast, držite pamuk i područje oko njega vlažnim. Kada sadnice razviju fino korijenje, premjestite ih u malu saksiju napunjenu mješavinom zemlje i perlita radi pravilne drenaže. Uz redovnu njegu, u toplom okruženju bez vjetra i stalnoj vlažnosti tla, vaše sjemenke limuna mogu izrasti u drvo koje daje plodove.
Ali uzgoj drveća nije jedina upotreba sjemenki limuna. Oni također stvaraju svjež miris za ladice i ormare. Prvo isperite sjemenke, bez uklanjanja vanjštine, jer zadržavaju aromu citrusa i nakon pranja. Stavite ih u male vrećice od tkanine kako biste osvježili prostore kao što su ladice, ormarići, pa čak i kupaonice. Kada su zimi pričvršćeni na radijatore, emituju predivan miris limuna koji uljepšava ambijent vašeg doma. Otkrivanje mnogih upotreba sjemenki limuna može dodati dašak magije prirode u vaš svakodnevni život.

Preporučujemo