Potraga za Vanjom Dorčevskom, 14-godišnjom devojčicom iz Skoplja koja je nestala na putu do škole 27. novembra, još traje, a javnost Severne Makedonije duboko je uznemirena ovim incidentom, smatrajući da je u pitanju nestalo dete. Najprometnija zona glavnog grada.
Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka. Kao što je pomenuto, devojka je visoka 175 cm, teška 58 kg, ima tamno smeđu kosu, smeđe oči, nosi aparatić, ima mladež na desnoj strani lica, nosi plavi džemper, crnu kratku jaknu, crne farmerke sa bočnim džepovima . Bijele Nike patike sa smeđim prugama na đonu.
Lokalni portal Telma.com.mk pisao je da je fotografija djevojke postavljena u centru Skoplja u nadi da će se neki prolaznici sjetiti poruke. Poslednji signal sa njenog telefona bio je na Bulevaru Partizan odha, preko puta Glob hole.
Još uvijek traje potraga za Vanjom Dorčevskom, 14-godišnjom djevojčicom iz Skoplja koja je 27. studenoga nestala na putu u školu, a sjevernomakedonska javnost duboko je uznemirena incidentom i smatra da je riječ o nestalom djetetu. Najprometnije područje glavnog grada.
Policija je objavila njezinu fotografiju i opis te istražuje sve moguće motive i razloge nestanka. Kako je ranije navedeno, djevojka je visoka 175 centimetara, teška 58 kilograma, ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi aparatić za zube, ima madež na desnoj strani lica, a odjevena je u plavi džemper, crnu kratku jaknu, crne traperice s džepovima sa strane. Bijele Nike tenisice sa smeđim prugama na potplatu.
Lokalni portal Telma.com.mk piše da je fotografija djevojke postavljena u centru Skoplja u nadi da će se neki prolaznici sjetiti poruke. Posljednji signal njenog telefona bio je na Bulevaru Partizana Auda preko puta dvorane Globe.
Iz policije je portalu potvrđeno da je dojava o Vanjinom nestanku zaprimljena 27. novembra u 8.35 sati i da preduzimaju mjere da se djevojčica pronađe.
„U cilju rješavanja slučaja i pronalaska osobe odmah po prijemu prijave, najviši nivoi SVR-a Skoplje su u potpunosti angažovani, obavljaju niz razgovora sa rođacima maloljetnika, provjeravaju kamere itd. Istraga se intenzivno sprovodi, “, saopštio je MUP.
Javnost je ustala
Kako piše Deutsche Welle (DW), samo nekoliko dana prije pokretanja sistema upozorenja za nestalu djecu “Nađi me”, javnost Sjeverne Makedonije ustala je zbog Vanjinog nestanka.
Potraga traje od ponedjeljka i uključuje policiju, porodicu djevojčice, te brojni građani i kolege iz razreda koji dijele objave na društvenim mrežama, lijepe plakate sa fotografijom djevojčice i traže bilo kakve informacije o tome gdje je djevojčica nestala.
Građani Sjeverne Makedonije će od decembra imati pristup sistemu za dojavu nestale djece pod nazivom „Pronađi me“ (najdime.org.mk), gdje mogu podnijeti prijave i pomoći u pronalaženju nestalih osoba, pod uslovom da: Policija je pozvana na uzbunu .
Vlasti se nadaju da će ovu platformu koristiti za uspješnije traženje nestalih osoba dijeljenjem relevantnih informacija. Vanjina stranica za prekid rada je postavljena.
Takvi sistemi postoje u Evropi i Sjedinjenim Državama i već postoje u regionu. Od kraja oktobra u Srbiji funkcioniše sistem „Pronađi me“ na osnovu takozvanih „Amber Alerts“ koji hitno obaveštavaju javnost kada dete nestane.

Preporučujemo