Zima može biti izazovna kada je očuvanje topline u domu u pitanju, ali uz nekoliko trikova možete efikasno zagrijati svoj prostor i zaštititi se od hladnoće. Evo nekoliko savjeta:

Zalijepite foliju na prozore: Plastična folija s mjehurićima može pomoći zadržati toplinu u prostoriji, posebno ako je previše hladno.
Postavite prostirke na pod: Prostirke preko podova od pločica ili parketa ne samo da će zadržati vaša stopala toplijima, već će i djelovati kao izolacija, sprječavajući gubitak toplote kroz hladne podove.
Iskoristite toplotu rerne: Nakon pečenja, ostavite vrata rerne otvorena kako bi toplina zagrijala prostor dok se pećnica hladi.
Spustite žaluzine: Spuštanjem vanjskih i unutarnjih žaluzina zadržat ćete toplinu duže u prostoriji.


Dodajte dodatnu izolaciju iza radijatora: Postavljanjem izolacije, poput stiropora, iza radijatora na vanjskim zidovima smanjit ćete gubitak toplote.
Ne prekrivajte izvore topline: Izvori topline, poput radijatora, ne bi trebali biti prekriveni zavjesama ili namještajem jer to može sprečiti širenje topline u prostoriji.
Postavite reflektirajuću foliju: Reflektirajuća folija na vanjskim zidovima iza radijatora i ispod prozora usmjerit će toplinu u prostoriju, a ne kroz prozore.
Stavite ćebad ispod vrata i prozora: ćebad ispod vrata i prozora mogu spriječiti ulazak hladnog zraka, čime se zadržava toplina unutar prostorije.
Kako biste zaštitili svoje zdravlje tokom hladnih dana:

Nosite odjeću koja je otporna na vjetar i vlagu, poput vune, polipropilena ili svile.
Pokrijte usta šalom kako biste izbjegli direktno udisanje hladnog zraka.
Nosite tople i udobne cipele, izbjegavajte visoke potpetice.
Izbjegavajte duže izlaske i fizičku aktivnost na otvorenom.
Pijte tople napitke poput čaja, izbjegavajte kofein i alkohol.
Važno je posebno paziti na starije osobe, koje su posebno ugrožene hladnoćom. Preporučuje se česta komunikacija i pomoć starijim osobama tokom zimskih mjeseci.

BONUS:

Bagrem je dragocjena biljka u zapadnoj narodnoj medicini, koja se koristi za liječenje različitih stanja i bolesti. Njegovi cvjetovi imaju širok spektar primjena, uključujući liječenje antivirusnih bolesti, grčeva, kožnih oboljenja, probavnih problema, čišćenja crijeva, snižavanja visoke temperature te poboljšanja lučenja mokraće.

Za maksimalno iskorištenje cvjetova bagrema, možete ih umočiti u tijesto za palačinke i pržiti u ulju, što će rezultirati ukusnim poslasticama.

Bagremov med je posebno cijenjen u Europi, čist je, glatke teksture, lagan i idealan za djecu stariju od godinu dana. Preporučuje se i odraslima jer pomaže u borbi protiv stresa, napetosti i nesanice. Bagremov med je najprovidniji od svih vrsta i veoma ukusan. Kristalizira se u roku od tri godine, a ako postane šećerast, postaje bijel, mutan i sitnozrnat. Za rješavanje tog problema, možete uroniti staklenku meda u toplu vodu.

Cvjeta od aprila do kraja maja ili čak juna, a bijeli i mirisni cvjetovi oslobađaju obilne količine nektara te su ukusni svježi ili prženi. Preporuka je da se cvjetovi beru prije nego što se potpuno otvore, dok je lišće još mlado. Narodna medicina savjetuje pripremu čaja od sušenih cvjetova, koji je ukusan i koristan za liječenje prehlade i kašlja.

Svježe mahune i sjemenke bagrema bogate su proteinima, ugljikohidratima i mastima. Međutim, potrebno je biti oprezan pri korištenju određenih dijelova bagremovog drveta, kao što su kora, listovi i sjemenke, zbog njihove toksičnosti.

Preporučujemo