Poznat kao moćni detoksikant, aronija je divlja biljka koja procvjeta u vlažnim područjima šuma. Osim svoje izvrsne gastronomske primjene, aronija nudi i niz značajnih zdravstvenih dobrobiti.

Antioksidativna svojstva

Istraživanja sugeriraju da aronija obiluje antioksidansima koji su iznimno učinkoviti u borbi protiv slobodnih radikala, čime se pridonosi prevenciji raznih bolesti. Posebno se ističe njena uloga u smanjenju rizika od raka jetre, pluća, dojke i debelog crijeva. Nadalje, aronija može pomoći u detoksikaciji organizma od teških metala.

Skladištenje aronije

Najbolji način za čuvanje aronije je zamrzavanje. Preporučuje se pakiranje bobica u količinama od 1 kg, čime se osigurava očuvanje njihovih hranjivih sastojaka, a proces zamrzavanja ne narušava njihovu kvalitetu. Zanimljivo je da se s vremenom smanjuje gorčina soka dobivenog od aronije.

Priprema svježeg soka

Optimalan način za pripremu svježeg soka od aronije je korištenje sokovnika ili procesora hrane. Sok treba konzumirati svjež, iako neki preferiraju razrjeđivanje s vodom. Važno je napomenuti da svježe iscijeđeni sok treba konzumirati unutar 24 sata. Sok se također može zamrznuti, ali jednom odmrznute bobice ne bi trebalo ponovno smrzavati.

Kako uživati u soku od aronije

Za optimalne rezultate, preporučuje se konzumacija čaše svježeg soka od aronije ujutro, prije doručka. Osobe s zdravstvenim tegobama mogu konzumirati sok prije svakog obroka. Preporučena dnevna doza je pola šalice, a sok je siguran i za djecu. Čuvajte sok na hladnom mjestu ili u hladnjaku kako bi zadržao svježinu.

Preporučujemo