Kada kupujete meso, prije svega najbitnije je da vi odaberete za sebe mesnicu od povjerenja. Vjerovatno ste i vi kao i mnogi drugi prilikom kupovine mljevenog mesa zapitali sami sebe šta se zapravo nalazi u tom mljevenom mesu i koliko dugo ono već stoji, zapravo koliko li je ono svježe.

Poznavanje i prepoznavanje ispravnog mesa od iznimne je važnosti kako biste izbjegli prevaru ili zabludu.

Jeste li ikada razmišljali o porijeklu svog mesa?

Idealan scenarij je znati mjesto na kojem je životinja uzgojena. Obratite pažnju na sve naljepnice ili oznake prisutne na pakiranju i provedite opsežno istraživanje o toj temi. Preporučljivo je kloniti se mesa s neupadljivim oznakama poput “hamburger” ili “mljevena govedina”.

Pristup obližnjoj trgovini mješovitom robom ili lokalnom supermarketu s mesnicom ključan je. To je zato što vam omogućuje slobodu odabira točne vrste mljevenog mesa koju želite ili čak odabira određenih komada mesa prilagođenih vašim željama. Ovo ne samo da osigurava ujednačeniju svježinu, već rezultira i vrhunskim okusom.

Meso koje ima značajnu količinu masti.

Kada govorimo o mesu, važno je napomenuti da su najsočniji i najmekši komadi oni s većim udjelom masti. S druge strane, nemasno meso obično je suše i manje ukusno. Za optimalne rezultate u većini jela, preporuča se koristiti mješavinu mesa koja naginje ka masnijoj strani spektra. Točnije, predlaže se omjer nemasnog i masnog mesa 80/20.

Kada je riječ o raznim vrstama hrane, često je neupadljiva boja prvi znak da nešto nije u redu. Međutim, proizvodi od mljevenog mesa predstavljaju jedinstven izazov kada je u pitanju prepoznavanje kvara jer sama boja nije pouzdan pokazatelj.

Prema Argirisu Margulasu, stručnjaku za sigurnost hrane, mljeveno meso trebalo bi potrošiti dan-dva nakon kupnje. Šnitle, s druge strane, mogu stajati u hladnjaku tri dana.

Kad se u trgovini odlučujete između mesa, preporučljivo je odlučiti se za ona jarke crvene boje. Razlog tome je što je ova boja prirodni pokazatelj svježine – kemijska reakcija koja uzrokuje promjenu boje tek se treba dogoditi.

Preporučujemo