U amazonskoj prašumi postoji pleme koje funkcionira po načelima matrijarhata, što je privuklo pažnju javnosti nakon što je jedan video postao viralan na TikToku. U ovom pleme, koje broji 3000 žena i svega 7 muškaraca, žene su te koje imaju potpunu kontrolu i vlast nad svim aspektima života, uključujući i muškarce. Muškarci se redovito mijenjaju, bez koncepta braka, kako bi se održala ravnoteža. Ova populacija muškaraca uključuje samo 7 jedinki, od kojih su neki stariji muškarci i adolescentni dječak, što otežava reprodukciju.

 

Zanimljivo je da su muškarci s izraženim stražnjicama visoko cijenjeni u ovom plemenu zbog njihovih “superiornih” gena. Međutim, njihov je životni vijek relativno kratak jer su često izloženi zahtjevima žena. Muškarci se hrane bijelim crvima kako bi održali svoju fizičku snagu, dok žene pokazuju svoje vlasništvo nad muškarcima vezujući im vrpce oko ruke.

S druge strane, u Kini postoji pleme Mosuo, koje također prakticira matrijarhat. Ovo pleme se identificira kao “kraljevstvo žena” i vodi se načelima gdje su žene glave kućanstava, odlučuju o imovini i prakticiraju otvoreni oblik braka. Žene mogu imati više partnera bez tradicionalnih bračnih obveza, a muškarci koji su zainteresirani za Mosuo žene provode noć s njima u njihovim kućama. Dijete koje se rodi u vezi odgaja obitelj majke i preuzima njezino prezime.

Iako su ova plemena neobična u današnjem svijetu, njihov život i društvene norme privlače pažnju i razmatraju se kao zanimljivi primjeri matrijarhalnog društva.Pleme Mosuo ima povijest koja seže unatrag 2000 godina i donosi promišljanje o matrijarhalnim društvima i njihovoj dinamici. Ova zajednica postala je popularno turističko odredište, što je rezultiralo većom izloženošću širem svijetu.

Preporučujemo