Vilijam Džejms Sids smatra se jednim od najinteligentnijih ljudi u istoriji, s koeficijentom inteligencije između 250 i 300, dok je norma bila 100. Rođen u Njujorku 1898. godine, Sids je bio matematičar, poliglota i izuzetno nadaren pisac, predstavljajući pravo čudo od deteta. Ipak, njegov život bio je obeležen agonijom, a mnogi veruju da su za to krivi upravo njegovi roditelji.Njegov otac, ugledni psiholog s čak četiri diplome Univerziteta Harvard, i majka, takođe lekar, Boris i Sara, bili su izuzetno ugledni i inteligentni, postavljajući visoka očekivanja pred Vilijama već od najranijeg detinjstva. Iako je nadmašio očekivanja pokazujući izuzetne sposobnosti, Sids je nosio teret očekivanja koja su graničila s ludošću.

Zanimljivo je da je već sa 18 meseci čitao novine, a sa samo 6 godina govorio je nekoliko jezika, uključujući engleski, francuski, nemački, ruski, hebrejski, turski i jermenski. Čak je izmislio i svoj jezik, nazvan Vendergood, iako nije sasvim jasno da li ga je koristio kao odrasla osoba.Uprkos impresivnim dostignućima, roditelji su od Sidsa očekivali više nego što je bilo razumno. Primljen je na Univerzitet Harvard sa samo 9 godina, ali mu nije bilo dozvoljeno pohađanje nastave dok nije napunio 11 godina.

Već kao student 1910. godine, držao je predavanja Harvardskom matematičkom klubu o kompleksnoj temi četvorodimenzionalnih tela. Njegova predavanja bila su teško shvatljiva većini ljudi, ali za one koji su ih razumeli, bila su pravo otkrovenje.Sidis je završio školu 1914. godine, sa samo 16 godina, stekavši diplomu iz studija umetnosti. Nakon što je dobio diplomu, izjavio je da želi živeti savršenim životom, što je po njemu podrazumevalo usamljenički život, dodatno ističući da se nikada neće oženiti.

Međutim, roditeljski pritisak da od sina stvore zvezdu stavljao je dodatan teret na Sidsa. Njegov otac, želeći da sinu obezbedi ugled, primenjivao je psihologiju na njemu, forsirajući ga na način koji je Sids doživljavao kao nasilje. Uprkos Sidsovoj inteligenciji, njegovo mišljenje se promenilo kako je odrastao, a okrivljivao je oca za svoju sudbinu. Kada je Boris preminuo 1923. godine, Sids je odbio prisustvovati njegovoj sahrani.

Sids je uhapšen 1919. godine zbog učešća u nasilnom protestu u Bostonu i osuđen na 18 meseci zatvora. Roditelji su pronašli način da ga oslobode zatvora, ali su ga zatim smestili u sanatorijum na dve godine. Ovaj period proveden u sanatorijumu dodatno je pogoršao njegovo mentalno stanje.Nakon sanatorijuma, Sids je živeo kao običan radnik, često menjajući poslove kako bi ostao neprimećen. Umro je iznenada u 46. godini usled izliva krvi u mozak. Sids je, uprkos genijalnosti, proveo život u usamljenosti i rastrojenosti, izgubivši vezu s porodicom i odvajajući se od društva koje ga je nekad slavilo.

Preporučujemo