Zbog nakupljanja kolesterola oko očiju se mogu pojaviti male izrasline, slične malim žućkastim bubuljicama, ali mogu rasti i ostati na mjestu gdje se pojavljuju zauvijek. Ovisno o svom sastavu, oni su zapravo naslage masti i mogu biti mekani ili tvrdi.
Budući da su područja sa ožiljcima vrlo osjetljiva, ne preporučuje se hirurško uklanjanje naslaga holesterola jer to može dovesti do većih ožiljaka, što može biti jednako neugodno ako vaš problem uključuje kozmetičke probleme. Lasersko uklanjanje je jedna od manje rizičnih metoda, ali još uvijek postoji mogućnost nastanka ožiljaka.
Ako je nakupljanje holesterola uzrokovano bolešću, preporučljivo je prvo riješiti problem koji je uzrokovao nakupljanje kolesterola. Na primjer, ako imate visok kolesterol, dijabetes, itd., promijenite svoju ishranu.
Postoji mnogo prirodnih načina za uklanjanje naslaga holesterola, neki od njih su:
Beli luk – Zgnječite beli luk da napravite pastu i nanesite ga na zahvaćeno područje.

Prekrijte pastu gazom ili zatvorite oči kako biste izbjegli peckanje i suzenje. Nakon 10-15 minuta, isperite pastu toplom vodom i ponovite postupak svaki dan nekoliko dana.
Jabukovo sirće – Natopite vatu u sirće i stavite je na zahvaćeno područje. Držite kuglicu oko 30 minuta, a zatim isperite područje toplom vodom. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno, razrjeđujući sirće s vodom za osjetljivu kožu.
Ricinusovo ulje – brisom za uši nanesite malo ulja direktno na naslage holesterola i umasirajte u kožu. Zatim ponovo nanesite ulje bez masiranja, ostavite preko noći, a ujutru isperite područje. Ponavljajte jednom dnevno za najbolje rezultate.
Kora banane – Izrežite mali komad kore banane i nanesite unutrašnjost kore direktno na zahvaćeno područje. Učvrstite koru i ostavite preko noći, a ujutro isperite područje toplom vodom. Ponavljajte ovaj proces svaki dan.
Zdrava, uravnotežena ishrana i adekvatan unos vitamina C i omega-3 masnih kiselina pomoći će u borbi protiv nakupljanja holesterola, dok će enzimi u voću i povrću blagotvorno uticati na sam holesterol.

Preporučujemo