Malo je poznato da je Dino Merlin kreator dva velika hita Svetlane Cece Ražnatović. Ceca i Dino, koji trenutno održava koncerte u Beogradu, sreli su se u ranim devedesetim godinama u Švajcarskoj.

Naša pevačica je otkrila da je Dino namenski komponovao pesmu za nju, dok je druga, koja će postati kultni hit, bila prijatno iznenađenje. Dino Merlin je, kako je Ceca ispričala, posebno napisao pesmu “Zaboravi” za nju. Susret između njih dvoje desio se zahvaljujući Cecinom tadašnjem partneru koji je bio upoznat s Dinom. U Švajcarskom hotelu gde su se sastali, Dino je donio pesmu “Zaboravi”, koja je odmah osvojila Cecu. Nakon toga, Dino je izneo plan za pesmu koja je bila duetska, ali zbog okolnosti koje su vladale u tom periodu, nije mogao snimiti duet. Zato je ponudio pesmu Cecilji, smatrajući da će ona, sa svojom specifičnom emocionalnom interpretacijom, najbolje izneti pesmu.

Ceci su prijali komplimenti od iskusnijeg kolege, a druga pesma koju je Dino ponudio nosila je naziv “Beograd”. Po povratku u Beograd, Ceca se posavetovala s Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom. Iako su “Zaboravi” prolazile, “Beograd” nije dobio odobrenje. Ipak, Ceca je odlučila uvrstiti pesmu “Beograd” na album “Fatalna ljubav”. U tome joj je pomogao Oliver Mandić, dopisujući jedan stih. Uz izmene u tekstu i muzici, pesma je postala veliki hit.

Iako su sve pesme bile poklonjene od strane Dina, Ceca nije smela preuzeti rizik i potpisati ga kao autora pesama zbog tadašnjih političkih i društvenih prilika. Ona je želela izbeći stvaranje problema Dino Merlinu, koji je kasnije potvrdio da je pesma “Beograd” napisana za Cecu u Švajcarskoj 1991. godine na molbu njenog tadašnjeg partnera.

Preporučujemo