Smrt američkog turiste koji je nelegalno posetio izolovano ostrvo Severni Sentinel privukla je pažnju širom sveta na ovu malu zajednicu. Sentinelci su jedna od retkih gotovo “nekontaktiranih” grupa koja opstaje, delom zbog geografskih faktora – ostrvo je udaljeno od glavnih brodskih ruta, okruženo plitkim grebenom bez prirodnih luka – delom zbog zaštitnih zakona koje primenjuje indijska vlada, a delom zbog sopstvenog odlučujućeg stava prema odbrani svog doma i privatnosti.

Na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine i procena antropologa, Severni Sentinel verovatno ima između 80 i 150 ljudi, mada bi ovaj broj mogao varirati od 500 do 15. Sentinelci su povezani sa drugim domorodačkim grupama na Andamanskim ostrvima, ali su dovoljno dugo izolovani da druge grupe, poput Ongea i Jarava, ne mogu razumeti njihov jezik.Poseta jednog Sentinelskog sela 1967. godine otkrila je da žive u prislonjenim kolibama sa kosim krovovima, a da pletu mrežaste korpe i koriste drvene teslice sa vrhom od gvožđa. Sentinelci su lovci-sakupljači, hraneći se voćem, krtolama, jajima i sitnom divljači. Oružje koje koriste, uključujući lukove i strele, koplja i noževe, prekriveno je gvožđem koje verovatno nalaze na obali.

Tokom 1970-ih, indijske vlasti pokušale su uspostaviti kontakt s plemenom, ali su takvi pokušaji često završavali loše. Posete su uključivale poklone poput kokosovih oraha, banana i gvožđa, ali su Sentinelci često reagovali agresivno, čak i ubijanjem i zakopavanjem poklona. Posete sa poklonima postale su redovnije 1980-ih, ali su obustavljene 1996. godine, s obzirom na rizike trajnog kontakta.Nakon cunamija 2004. godine, zvaničnici su dvaput posetili ostrvo, ali su odustali od pokušaja uspostavljanja kontakta, priznajući opasnost od bolesti na koje Sentinelci nemaju imunitet. Nedavni incident sa smrću američkog turiste Džona Alena Čaua podseća na izazove očuvanja izolacije ove neobične zajednice, dok indijski zvaničnici nastavljaju periodične provere, s bezbedne udaljenosti, kako bi pratili zdravlje i odlučnost Sentinelaca da ostanu nekontaktirani.

Preporučujemo