Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost hitnom globalnom zdravstvenom pretnjom, poredeći je sa štetnim uticajem pušenja 15 cigareta dnevno, kako tvrdi američki sekretar za zdravstvo. SZO upozorava da usamljenost i izolacija iz zajednice imaju ozbiljan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje, te na dobrobit društva. Komisija SZO za društvenu povezanost, čije je delovanje planirano od 2024. do 2026. godine, ima za cilj prepoznavanje ovog problema kao globalnog prioriteta javnog zdravlja.USAMLJENOST OPASNIJA OD PUŠENJA I GOJAZNOSTI: Pogađa i stare i mlade! Proglašena globalnom zdravstvenom pretnjom

Na čelu Komisije, koja uključuje 11 advokata i ministara vlade, nalaze se američki sekretar za zdravstvo, dr. Vivek Murti, i čelnica komisije za mlade Afričke unije, Čido Mpemba. Komisija će se fokusirati na suočavanje sa “zdravstvenom pretnjom” globalne epidemije usamljenosti, koristeći najnovija naučna dostignuća i razvijajući strategije za povećanje društvenih veza ljudi. Murti naglašava da je usamljenost sada “široko rasprostranjena” i da je vreme da se to promeni.

Pandemija COVID-19 dodatno je povećala usamljenost, a komisija će raditi na rešenjima tokom naredne tri godine. Usamljenost, koja ne poznaje granice niti uzrast, ima ozbiljne posledice na fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je kod starijih odraslih osoba povezana sa povećanim rizikom od demencije i kardiovaskularnih bolesti, dok takođe utiče na omladinu, povećavajući šanse za napuštanje studija. Komisija SZO radiće na globalnoj agendi o društvenom povezivanju i podržavaće implementaciju rešenja i praćenje napretka u narednim godinama. Komisija će raditi na podizanju svesti o ovoj temi i pružiti podršku globalnoj agendi o društvenom povezivanju, radeći s visokim zvaničnicima kako bi argumentovala za akciju, podržala dokazane strategije i pratila napredak u rešavanju problema usamljenosti.Usamljenost ne diskriminiše prema dobu niti geografskom položaju, a zdravstveni rizici povezani s usamljenošću su ozbiljni, čak i veći od onih povezanih s gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, tvrdi dr. Murti.

Preporučujemo