Kao društvo, često koristimo termin “suša” da opišemo ozbiljnu nestašicu vode. Ponekad se našalimo kako se čini da se naše društvo više plaši siromaštva i hladnog propuha, sličnog zvuku riječi “suša”. Unatoč takvim šalama, postavlja se pitanje je li strah opravdan. Iako se često smijemo onima koji brzo zatvaraju prozore zbog straha od propuha, propuh može zapravo imati štetne posljedice na naše tijelo, poput prehlade ili glavobolje. No, postoji još opasniji aspekt propuha koji predstavlja značajnu prijetnju našem zdravlju.

Paraliza lica je medicinski poremećaj koji utječe na funkciju mišića lica. Može biti uzrokovana različitim čimbenicima poput infekcija, oštećenja živaca ili traume. Simptomi variraju od blage slabosti do potpunog gubitka mišićne funkcije na jednoj ili obje strane lica. Liječenje može uključivati lijekove, fizikalnu terapiju ili čak operaciju, ovisno o uzroku i težini paralize. Važno je potražiti medicinsku pomoć odmah kako bi se spriječile komplikacije i poboljšale šanse za oporavak.

Tokom gostovanja u emisiji “Trenutak iz sna”, Biljana Černić je podijelila svoje mučno iskustvo. Ona je patila od paralize lica koju je doživjela zbog izlaganja propuhu. Priznala je da je bila izložena propuhu dok je čistila prozore, što je dovelo do dijagnoze paralize lica. Posljedice su bile opsežne, utječući na njezino fizičko i psihičko stanje te uzrokujući gubitak samopouzdanja i nade za budućnost. Biljana je opisala osjećaj inferiornosti i nesposobnosti za normalno funkcioniranje u javnosti zbog pogleda i komentara drugih ljudi.Važno je shvatiti ozbiljnost medicinskih stanja poput paralize lica te njihove uzroke i simptome kako bismo se bolje informirali i razumjeli njihove posljedice.

 

Preporučujemo