Tvrdi se da je proročica Baba Vanga, poznata i kao ‘Balkanski Nostradamus’, izvela nekoliko predviđanja koja se odnose na katastrofalne događaje koji će se navodno dogoditi 2024. godine. Prema legendi, Baba Vanga je stekla svoje moći vidovnjaštva nakon što ju je u djetinjstvu zaslijepila žestoka oluja. Unatoč njezinoj popularnosti, točnost njezinih predviđanja često je osporavana, a postoje tvrdnje da su mnogi njezini navodni citati ili pogrešno interpretirani ili su u potpunosti izmišljeni.

Jedno od njezinih predviđanja je bilo vezano uz Rusiju, tvrdilo se da će netko iz te zemlje izvesti atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, Kremlj je više puta demantirao glasine o Putinovu zdravstvenom stanju, odbacujući tvrdnje o njegovom navodnom oboljenju od raka. Također se predviđa porast terorističkih napada u Europi, kao i korištenje biološkog oružja od strane neke velike države.

Baba Vanga je također predvidjela ekonomski pad koji će imati globalni utjecaj, zbog brojnih faktora uključujući rastući dug, geopolitičke napetosti te jačanje ekonomske moći Istoka nad Zapadom. Njezina predviđanja također uključuju promjene u klimi i povišene razine zračenja zbog pomaka u orbiti planeta. Osim toga, predvidjela je da će kibernetički napadi postati učestaliji, prijeteći kritičnoj infrastrukturi kao što su postrojenja za pročišćavanje vode i električne mreže. Među pozitivnijim predviđanjima, Vanga je najavila otkriće lijeka za dosad neizlječive bolesti poput Alzheimerove, kao i značajan napredak u kvantnom računalstvu koji bi mogao potaknuti razvoj umjetne inteligencije.

Iako su predviđanja Babe Vange izazvala značajnu pozornost javnosti, važno je uzeti ih s dozom opreza i kritičkog razmišljanja, jer točnost njezinih navodnih predviđanja ostaje predmet rasprava i kontroverzi.

Preporučujemo