Naravno, ponekad se dogodi da kada naglo ustanemo iz kreveta, osjetimo trenutnu vrtoglavicu. Ovaj fenomen poznat je kao ortostatska hipotenzija i može se dogoditi bilo kome od nas.Koliko puta vam se desilo da, pri brzom ustajanju, neočekivano osjetite naglu vrtoglavicu? Iako je ovaj fenomen često bezopasan i obično prolazan, postoje situacije u kojima bi bilo dobro da se posavjetujete sa stručnjakom radi detaljnog pregleda i utvrđivanja potencijalnih uzroka.

Nemojte se previše brinuti zbog vrtoglavice, jer je to čest problem. Medicinski poznat kao posturalna ili ortostatska hipotenzija, ovaj fenomen nastaje kao posljedica brze promjene položaja tijela. Može se desiti da izgubite ravnotežu ili da vam se zamagli pred očima zbog privremenog pada krvnog tlaka, što dovodi do smanjenog snabdijevanja mozga krvlju i kisikom. Protok krvi prema mrežnjači također opada, što može izazvati privremeno zamračenje vida.Dr. Stipen Džurasček s Harvard Medical School ističe sljedeće: “Kad ljudi naglo ustanu, oko 300 do 800 kubičnih centimetara krvi prelazi u noge, što uzrokuje privremeni pad krvnog tlaka. Arterije osjećaju ovaj pad i aktiviraju cijelo tijelo da bi se stabilizirao krvni tlak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići u nogama i trbuhu se kontrahiraju, a srčana frekvencija se povećava.” Obično ovo ne izaziva nikakve vidljive simptome, ali može potrajati neko vrijeme da se ponovno stabilizirate, posebno ako ste dehidrirani ili se osjećate loše. Međutim, ako često imate ovakve epizode, to može ukazivati na ozbiljnije probleme.

U rijetkim slučajevima, ovo može biti znak oštećenja živčanog sustava, koje utječe na autonomni živčani sustav. Također može ukazivati na nizak broj otkucaja srca, nizak nivo šećera u krvi ili neka stanja štitnjače. Postoje i druga povezana stanja kao što su srčana insuficijencija, nedostatak vitamina B12, alkoholizam, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, anemija i ateroskleroza.Ako osjećate zabrinutost zbog ovih simptoma, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć kako bi vam liječnik izmjerio krvni tlak i proveo dodatne pretrage ako je potrebno. Vaše zdravlje je najvažnije, stoga nemojte oklijevati konzultirati se sa stručnjakom radi daljnje evaluacije i savjeta o postupanju.

Preporučujemo