Zoran Vakula, istaknuti hrvatski meteorolog čije se prognoze pomno prate u Bosni i Hercegovini i drugdje u regionu, također je napomenuo da ne postoji tako nešto kao što je “sigurnosna prognoza”.
Preporučio je prognoze praćenja sedam do 10 dana unaprijed, napominjući da se ne može osloniti na proračune iz samo jednog atmosferskog modela.
Prema preliminarnoj analizi koju su potvrdili klimatolozi DHMZ-a, prosječna mjesečna temperatura diljem Hrvatske u veljači ove godine je rekordno visoka!
Od 1991. do 2020. godine odstupanja temperature od prosjeka u Jadranskom moru bila su uglavnom od 4 do 6°C, au kopnenom dijelu Hrvatske od 6°C do 8°C.
Osim toga, kako piše meteorolog Zoran Vakula za HRT, svi dani će ovog mjeseca gotovo svugdje biti barem malo topliji od prosjeka. Istovremeno, veći dio Hrvatske je pao ispodprosječno, uz ponegdje vrlo obilne padavine, osim u dijelovima sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, koji su u veljači pali iznadprosječno, oko 80%.
Temperature toplije od prosječnih u februaru i pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura u januaru (a posebno u decembru) uticali su na prosječne sezonske temperature što je rijetko, a ponekad i rijetko u poznatoj istoriji zvaničnih meteoroloških mjerenja.Negativno, što je bez presedana. oblasti sredinom 19. veka. Odstupanja od srednje vrijednosti su uglavnom od 3 do 5°C.

“Dugoročna prognoza za ožujak ostaje stabilna – vrlo je vjerojatno da će dugoročni temperaturni trend od lipnja 2023. do svibnja biti još jedan s barem malo iznad prosječnih temperatura. Ista stvar se dogodila u dijelovima Hrvatske u travnju. Ipak, posljednji put kada je Hrvatska bila barem malo hladnija od prosjeka prošlog aprila”, prisjetio se Vakula.
Naravno, postizanje pozitivnog odstupanja od prosječne martovske prognoze temperature ne znači da neće doći do povremenih zahlađenja. Uostalom, upozorava Vakula, mart je poznat po promjenama i mrazevima, a ne samo po blagom mrazu. Dok mnogi kažu da će nakon ovako toplog februara i tokom cijele zime nesumnjivo doći do “značajnog zahlađenja” kako bi se barem “uravnotežile” zimske vrućine, Vakulla se podsjeća kako su stvari bile u prošlosti, a to nije slučaj. . blagovremeno.
Na primjer, u 2014. godini, dok su temperature bile znatno iznad prosjeka u februaru, temperature su bile znatno iznad prosjeka iu martu, ponekad bez ili samo „blagog“ pada temperatura. 4
Ukratko, Vakula je napomenuo da “određena predviđanja” ne postoje. Preporučio je praćenje prognoza 7 do 10 dana unaprijed, ističući da se ne oslanjamo samo na proračune jednog atmosferskog modela, već na ansambl prognoze – skup proračuna iz više različitih modela na osnovu kojih stručnjaci DHMZ-a pripremaju svaku prognozu od atmosferskih modela.

Preporučujemo