Zlatica na krompiru je stetocina koja ce vjerovatno napasti vas krompir ukoliko ga posijete i predstavlja ozbiljan problem.

Svaka nova godina i pocetak sadnje krompira u proljeće donosi sa sobom izazove u zaštiti usjeva od štetočina, a najpoznatija među njima je svakako krompirova zlatica.

Naš prvi prioritet je spriječiti ove gmizavce da postanu jači i da se razmnožavaju ovog proljeća.

Prvo ćemo postaviti zamke na polje krompira. Nedaleko od njega, ostavljamo gomilu iseckanog krompira ili kore krompira da odstoje u rastvoru uree nekoliko dana, tako da vetar ne može odneti i da se podeli na odvojite posude. Potrebno je navlažiti ih tako da obod bude u ravni s površinom zemlje.

Evo nekoliko jako dobrih savjeta koji vam mogu pomoći:

Ručno branje: Svakodnevno pregledavajte svoje biljke krompira i ručno uklanjajte zlatica. To može biti vremenski zahtjevno, ali je učinkovit način za kontrolu populacije zlatica.

Biljke partneri: Sadite biljke koje odvraćaju zlatice oko vašeg krompira. Neke biljke kao što su bosiljak, neven i kopar mogu pomoći u odbijanju zlatica.

Biljni ekstrakti: Isprobajte prirodne biljne ekstrakte poput ekstrakta neem ulja ili češnjaka. Ovi ekstrakti mogu biti efikasni u odbijanju zlatica.

Mreže i prekrivači: Prekrivanje vaših krompira mrežama ili prekrivačima može spriječiti pristup zlaticama i smanjiti štetu.

Prijatelji iz prirode: Privucite prirodne neprijatelje zlatica u vaš vrt. Ptice poput vrapčića i sjenica mogu biti korisni saveznici u borbi protiv zlatica.

Ne dopustite da vam zlatice pokvare uživanje u vašem domaćem uzgoju krompira! Isprobajte ove prirodne metode i uživajte u zdravim i ukusnim plodovima svog rada.

Imate li vi neki prirodni trik za kontrolu zlatica na krompiru? Ako imate naspite nam u komentaru.

Preporučujemo