Konzumacija banana na prazan želudac može donijeti privremeni energijski poticaj zbog visokog sadržaja šećera, ali to može rezultirati smanjenjem razine energije nakon nekoliko sati. Za održavanje stabilne razine energije, bolje je kombinirati banane s drugim namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, poput orašastih plodova, maslaca od kikirikija ili kuhanih jaja.Unatoč početnom poticaju, osobe koje konzumiraju banane na prazan želudac mogu se osjećati iscrpljeno i gladno nakon nekoliko sati. To može biti posebno problematično za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

 

Banane su inače bogate hranjivim tvarima, uključujući vitamine i minerale poput vitamina B6, magnezija, kalcija, vitamina C i kalija, te dijetalnim vlaknima. Međutim, većina kalorija u bananama dolazi iz ugljikohidrata, a sadrže samo male količine proteina i masti. Stoga se banane obično ne preporučuju kao samostalni obrok, već kao međuobrok ili dio cjelovitijeg doručka.Nema univerzalne preporuke o količini banana koju bi pojedinac trebao konzumirati svakodnevno, jer to ovisi o različitim faktorima, uključujući razinu fizičke aktivnosti i ukupnu prehranu. Preporučuje se umjerena konzumacija banana, obično jedna do dvije dnevno.Ne postoji strogo određena količina banana koju bi svaka osoba trebala konzumirati svakodnevno, jer ovisi o individualnim potrebama za energijom i nutrijentima.

Umjesto toga, preporučuje se umjerena konzumacija banane, najbolje u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama kao dio uravnotežene prehrane.U konačnici, banane su hranjivi dodatak prehrani ako se konzumiraju umjereno i u sklopu uravnotežene prehrane koja uključuje raznolikost namirnica.Kako biste održali raznoliku i zdravu prehranu, ograničite unos banana na jednu do dvije dnevno. Pripazite da ostavite dovoljno prostora u svojoj prehrani za druge voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti kako biste osigurali unos svih potrebnih hranjivih tvari.

Preporučujemo