O značaju inovacija u poslovnom svijetu svjedoči i slučaj koji je prije nekog vremena objavila agencija Rina. Djed Radosav Marković, porijeklom iz sela Ražana kod Kosjerića, stekao je nacionalnu afirmaciju u Srbiji kao jedan od najpionirskih poljoprivrednika u zemlji.

Dok su se njegovi kolege farmeri bavili tradicionalnim stočarstvom poput krava, ovaca i kokoši, Raćo se odlučio za drugačiji pristup uzgojem kalifornijskih glista. Ove gliste nisu obične gliste, već specifična vrsta koja proizvodi vrhunski humus.

Čisto slučajno, naletio je na nekonvencionalan poslovni pothvat dok je gledao TV program koji je naglašavao proizvodnju humusa dobivenog od glista porijeklom iz Kalifornije.

Tada mi je ideja bila primamljiva, ali mnoge je ljude zbunila. Nisu mogli shvatiti njegovu funkciju ili svrhu. Predložio sam prijatelju da imamo potencijal stvoriti nešto izvanredno s tim, ali su nas susjedi znatiželjno gledali i ispitivali zašto se ne držimo konvencionalnog poziva. Na kraju smo nabavili značajnu količinu kalifornijskih glista iz Brčkog i počeli proizvoditi humus za domaćinstva. Taj se pothvat pokazao kao mudra odluka, ispričao je Raćo Marković u razgovoru za RINU.

Unatoč izazovima koje nosi pokretanje nečeg novog, ustrajao je u svojoj ideji. Kao rezultat toga, broj kalifornijskih glista u njegovom domu narastao je na 100, a uspio je proizvesti 350 litara humusa.

Humus od kalifornijske gliste prirodno je gnojivo vrhunske kvalitete koje nastaje preradom organskog otpada, uključujući ostatke voća, povrća, lišća, stajnjaka i viška hrane. Ove gliste uzgajaju se u zrelom stajskom gnoju koji tijekom hranjenja razgrađuju, a otpad koji njihovo tijelo ne preradi izbacuje u obliku humusa. Ono što izdvaja ovo gnojivo je to što ima prihvatljivu cijenu i ima stalnu potražnju. Ne sadrži nikakve kemikalije niti neugodne mirise, što ga čini idealnom opcijom za pojedince koji žele organski uzgajati voće, povrće ili cvijeće. Prema djedu Radosavu, nabavkom legla kalifornijskih glista može se stvoriti vlastiti humus od glista.

Proces proizvodnje gnojiva na ovaj način ne samo da poboljšava kvalitetu tla, već ono sadrži i obilje korisnih mikroorganizama i bakterija, koji povoljno utječu na rast i kalibar biljke. Vermikompost, kao osnovno gnojivo, koristi se i kao sastavni dio supstrata za razmnožavanje i njegovanje presadnica. Nadalje, koristi se za ishranu biljaka tijekom cijele godine.

Radosav je objasnio da su kalifornijske gliste slične marljivim radnicima na malim farmama. Njihov godišnji prinos humusa je značajan, što ih čini vrlo isplativom investicijom. Osim toga, njihova sposobnost da se lako razmnožavaju znači da se broj radnika koji su na raspolaganju za obradu farme s vremenom povećava. Svaka glista može proizvesti čak 20 potomaka. Oni su stvorenja koja ne zahtijevaju mnogo održavanja i mogu rasti i u zatvorenom i na otvorenom. Što se tiče potrebne opreme, Radosav je istaknuo važnost posjedovanja pouzdanih kolica za prijevoz gnojiva, kante za zalijevanje i lopate.

Upustiti se u avanturu i pokrenuti malu farmu bio bi uvjerljiv razlog za mnoge, pogotovo jer trend prema organskoj proizvodnji uzima maha u Srbiji i svijetu. S obzirom na veliku potražnju za proizvodima uzgojenim korištenjem humusa kalifornijskih glista, postoji manjak ponude kako na domaćem tako i na europskom i svjetskom tržištu.

Preporučujemo