Dr. Janine Bowring, stručnjak za neuropatiju, dijeli korisne preporuke za poboljšanje redovnosti pražnjenja crijeva i očuvanje zdravlja probavnog sistema. Neredovno pražnjenje crijeva često je posljedica loših prehrambenih navika, stresa i brzog načina života.Problemi sa probavom često su rezultat loših prehrambenih navika, stresa i brzog načina života. Evo nekoliko savjeta koje je predložila:

  1. Smokve: Smokve su bogate vlaknima koja pomažu ublažiti zatvor i potaknuti redovno pražnjenje crijeva. Preporučuje se konzumirati tri do pet smokava dnevno kako biste dobili otprilike pet grama vlakana.
  2. Voda: Održavanje hidratacije ključno je za zdrav probavni sustav. Preporučuje se pijenje šest do osam čaša vode dnevno kako biste osigurali dovoljno hidratacije.
  3. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti za probavni sustav. Ono je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima te vitaminima E i K. Stručnjak sugerira dodavanje nekoliko kapi maslinovog ulja u kavu kao mogući način za poboljšanje pražnjenja crijeva. Također napominje da to može pomoći u procesu mršavljenja, budući da kava djeluje kao prirodni diuretik.

Svi ovi savjeti mogu pomoći u promicanju redovnog pražnjenja crijeva i poboljšanju općeg zdravlja probavnog sustava. Važno je napomenuti da uvijek trebate konzultirati stručnjaka za zdravstvo ili liječnika prije nego što uključite nove sastojke ili promijenite svoju prehranu kako biste osigurali da su odgovarajući za vaše osobne potrebe. Ovi savjeti su korisni za poboljšanje probavnog zdravlja i prevenciju problema s pražnjenjem crijeva. Važno je napomenuti da svaka osoba može reagirati drugačije na određene namirnice ili metode, pa je uvijek preporučljivo konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu prije nego što uključite nove prehrambene ili zdravstvene navike u svoj svakodnevni život.

Preporučujemo