Ovdje su neki od prirodnih lijekova koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma kašlja i olakšavanje iritacije dišnih puteva:Heljda: Učinkovita je kod iritantnih napadaja kašlja.Miloduh: Blagi ekspektorans s umirujućim svojstvima.Sljez: Može pomoći u smirivanju suhog, grubog i bolnog kašlja.Majčina dušica: Snažan antiseptik koji može ublažiti grubi, suhi i bolan kašalj.Pelin: Ekspektorans koji može pomoći u iskašljavanju sluzi.
Za pripremu napitka protiv kašlja, prokuhajte šalicu (250 ml) mlijeka i ostavite da se malo ohladi. Dodajte žlicu maslaca, žlicu meda, dobro umućeni žumanjak i 1/4 žličice sode bikarbone. Preporučuje se uzimanje ovog napitka prije spavanja tijekom najmanje pet dana.Također, sirup od bijelog sljeza može se koristiti kao zaštitni omotač za sluznicu grla kako bi se olakšao suhi kašalj. Za pripremu sirupa, ogulite 500 g korijena bijelog sljeza, narežite ga na sitne kockice, stavite u staklenku i dodajte vodu i alkohol. Ostavite smjesu na toplom mjestu 24 sata, često protresajući bočicu. Nakon toga ocijedite sadržaj, dodajte šećer te kuhajte dok se smjesa ne smanji na pola prvobitnog volumena.

Kadulja također može biti korisna za olakšavanje simptoma kašlja i otežanog disanja. Pripremite čaj od kadulje tako da prelijete žlicu kadulje vrućom vodom i ostavite da se strmi. Preporučuje se pijenje ovog čaja tri puta dnevno za optimalno olakšanje. Prije korištenja bilo kojeg biljnog lijeka, važno je konzultirati se s liječnikom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka ili dodatka, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom, posebno ako imate ozbiljne simptome kašlja ili druge zdravstvene probleme. Neke osobe mogu biti osjetljive na određene biljke ili sastojke, pa je važno biti oprezan pri korištenju ovih prirodnih lijekova.

Preporučujemo