Parazitske bolesti predstavljaju značajan zdravstveni izazov širom svijeta, dotičući ne samo siromašne regije već i one razvijenije.
Većina ovih parazita je mikroskopska, iako postoje i oni koji su vidljivi golim okom.
Među najčešćim su crijevni paraziti poput Ascarisa (glista), trakavica i glista, čije infekcije nisu rijetkost i mogu zadesiti bilo koga.
Različiti faktori povećavaju rizik od infekcije, uključujući plivanje u zagađenoj vodi, konzumiranje nefiltrirane vode i lošu higijenu.

Simptomi infekcije crijevnim parazitima su raznoliki, uključujući promjene u probavnom sistemu kao što su gubitak apetita ili mučnina nakon jela.
Kod velikog broja parazita, moguća je blokada crijeva što dovodi do zatvora ili proljeva, a ponekad i prisutnosti krvi.
Odrasli crvi mogu biti vidljivi u stolici.
Infekcija trakavicama može izazvati bolove i grčeve u trbuhu, te bolove u mišićima i slabost prilikom migracije parazita kroz tijelo.
Također su moguće i alergijske reakcije na koži poput otoka, crvenila ili osipa.
Infekcija glistama može izazvati svrbež oko anusa, posebno noću, dok kod žena može dovesti do svrbeža i bolova u genitalnom i urinarnom području.
Teže infekcije mogu rezultirati upalom zdjelice.

Paraziti ulaze u organizam putem kontaminirane vode i hrane, kože, dišnog sustava, putem insekata, prljavih ruku ili seksualnim putem.
Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pregledom stolice, a liječenje obuhvata antiparazitske lijekove poput Mebendazola, Benzimidazola, Albendazola i Ivermektina, koji djeluju tako da gladuju i paraliziraju parazite, dovodeći ih na kraju do smrti.

Osim liječenja, važna je i prevencija koja obuhvata dobru higijenu ruku, osobito nakon obavljanja nužde, kontakta s životinjama ili putovanja u inozemstvo. Redovito održavanje osobne higijene i poštivanje sanitarnih pravila igraju ključnu ulogu u prevenciji infekcija crijevnim parazitima.

Preporučujemo