U slovačkim baštama, krastavci su često uzgajano povrće, ali zahtijevaju određenu pažnju i njegu kako bi se uspješno uzgajali.

Krastavci zahtijevaju konstantno zalijevanje, pri čemu temperatura vode ne smije biti preniska, uz još nekoliko specifičnosti vezanih uz uzgoj.

YouTube kanal “GENERAL SAD” istražuje načine kako postići obilnu, ukusnu i zdravu berbu krastavaca.

Iako krastavci nisu pretjerano zahtjevni što se tiče tla, bolje će napredovati na plodnom tlu.

Ovo povrće ne samo da je ukusno, već donosi i mnoge zdravstvene prednosti našem tijelu. Krastavci brzo rastu i najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima.

Prvi plodovi mogu se ubrati već 40 dana nakon što sjeme proklija.

Stoga, ako imate dugotrajno ljeto, možete saditi krastavce nekoliko puta tijekom sezone.

Kada birate sjeme, obratite pažnju na vrstu krastavca koju odabirete.

Postoje hibridne sorte koje su samooplodne, ali i one koje zahtijevaju oprašivanje insekata.

Preporučljivo je odabrati samooplodne sorte, posebno ako planirate uzgajati krastavce u stakleniku ili u posudama od folije.

Krastavci najbolje uspijevaju u toplom tlu, a za optimalan rast temperatura tla ne bi trebala pasti ispod 18°C.

Potrebno je pratiti temperaturu tla, koja bi tijekom dana trebala biti oko 20°C, dok noću ne bi trebala pasti ispod 15°C.

Ako vremenski uvjeti ne dozvoljavaju da direktno posadite krastavce u vrt, možete ih unaprijed posaditi kao sadnice kako biste dobili ranije plodove.

Prvi korak je klijanje sjemena. Uzmite posudu, postavite slojeve toaletnog papira i navlažite ga. Pripremite hranjivu otopinu za sjeme koristeći glukozu u prahu. Dodajte i vitamin C u otopinu kako biste poboljšali otpornost sadnica na stres.

Poslije četiri dana, sjeme će proklijati, a kada korijen bude dovoljno velik, presadite sadnice u pojedinačne posude s hranjivim supstratom.

Prije sadnje u vrt, pobrinite se da tlo bude pripremljeno. Dodajte drveni pepeo i sušeni grašak kako biste osigurali potrebne hranjive tvari za zdrav rast biljaka.

Kada biljke budu spremne za sadnju, posadite ih na dubinu koja je ravna s površinom tla.

Zalijte ih prirodnim gnojivom kako bi dodatno ojačale.

I na kraju, možete koristiti i staru metodu gnojidbe pomoću starog kruha kako biste potaknuli rast i zaštitili biljke od bolesti.

Uživajte u berbi svježih i ukusnih krastavaca!

Preporučujemo