Danas ćemo istražiti priče nekoliko izvanrednih preduzetnika iz Srbije koji poseduju obimne imovine, ali se zbog svojih obaveza ne mogu lično brinuti o njima. Međutim, među njima se ističu pojedinci sa neobičnim pristupom svojoj imovini.

Vesko Šutović, uspešni preduzetnik poreklom iz Bjalistoka, sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nedavno je izneo neobičan zahtev – tražio je porodicu koja bi radila na njegovom imanju u Gornjem Selu, svega 7 kilometara udaljenom od centra grada.
U zamenu za njihov rad, obećao je mesečnu platu od 700 evra, uz uverenje da će svi njihovi proizvodi biti otkupljeni jer planira otvoriti hotel u rodnoj Crnoj Gori.

Šutović je pokazao veliku brigu za svog dedu i bio je spreman obezbediti stoku, uključujući 10 goveda ili 100 ovaca i koza, kao i sav prihod od prodaje. Osim toga, nameravao je obezbediti zagarantovanu platu porodici. Sa svojim bogatim iskustvom kao vlasnik nekoliko američkih kompanija, poseduje imanje od 50 hektara koje uključuje kuće, štale i druge prateće objekte.
Takođe, radi na projektu izgradnje hotela na imanju.

Njegova porodica s oduševljenjem je prihvatila ovu ponudu, verujući u iskrenost njegovog predloga.

Ministru poljoprivrede Crne Gore ponudio je ovu priliku uveren da će porodica s posvećenošću obaviti svoje obaveze.

Druga inspirativna priča je o Draganu Lučiću, koji je rođen u Novom Selu, ali je svoj uspeh pronašao u Austriji.
Iako je tamo proveo više od trideset godina kao uspešan preduzetnik, osećao je snažnu povezanost sa svojim korenima.
Zbog ljubavi prema svom rodnom kraju, odlučio je da uloži značajna sredstva u obnovu svog doma i razvoj sela.
Trenutno radi na projektu izgradnje deset bungalova, čiji se završetak očekuje ovog leta.

Dragan je pokazao duboku privrženost svom rodnom mestu, želeći ostaviti trajan uticaj na svoju zajednicu.
Iako je imao mogućnosti ulaganja u Austriji, odabrao je da investira u domovinu.
Njegova investicija od oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka u deset bungalova, zajedno s bazenima, predstavlja spoj etničke estetike i modernih dostignuća.

Vraćanje u rodni kraj za Dragana i njegovu suprugu nije samo pitanje penzije, već i duboke emotivne veze sa mestom u kojem su odrasli.
Njegova vera u razvoj Posavine, područja s bogatim resursima i velikim turističkim potencijalom, inspiriše i druge iseljenike da ulože u zajednicu koja im je pružila toliko toga.

Ove priče jasno pokazuju da ljubav prema domovini i briga za zajednicu mogu biti snažni pokretači uspeha i povratka iseljenika u svoje rodno mesto.
Ministar poljoprivrede Crne Gore, Pero Radić, ističe važnost ovih investicija i projekata za razvoj regiona, verujući da će doneti korist zajednici i iskoristiti njen ogroman turistički potencijal.

Preporučujemo