Narodna verovanja čvrsto su ukorenjena u našoj kulturi, često prenoseći se s generacije na generaciju. Među tim verovanjima, posebno se ističu ona koja su povezana s poklonima, smatrajući da određeni darovi donose neželjenu sudbinu i nesreću. Evo nekoliko primera zabranjenih poklona prema narodnim verovanjima:

  1. Oštri predmeti: Pokloni poput noža, britve, igala i sličnih oštrih predmeta ne bi trebalo da se poklanjaju bliskim osobama. Veruje se da takvi pokloni mogu izazvati svađu i nesporazum, čak i dovoljan za prekid odnosa.
  2. Ogledala i posuđe: Ogledala su često povezana s magijom prema narodnim verovanjima, a poklonjena ogledala navodno donose nevolje. Posuđe se ne preporučuje poklanjati, osim ako se u svaki sud stavi po jedan novčić, jer se vjeruje da prazni sudovi donose siromaštvo.
  3. Satovi i upaljači: Veruje se da pokloni poput satova mogu izazvati konflikte i prekid odnosa. Postoji i verovanje da poklonjeni satovi simboliziraju odbrojavanje do smrti, posebno prema kineskom verovanju.
  4. Maramice i šalovi: Postoji verovanje da pokloni poput maramica i šalova donose nevolje i privlače loše ljude u život onih koji ih primaju.
  5. Biseri: Iako se čine kao elegantan poklon, veruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću, budući da su simbol suza siročića i udovica.
  6. Novac: Iako se čini neobičnim, veruje se da je poklanjanje novca nesrećno. Međutim, moderni običaji uključuju često poklon-čestitke sa novcem ili uplatu određene sume za odabrane poklone.
  7. Cveće: Ovde postoje različita pravila. Običaj je poklanjati neparan broj cvetova, dok se parni često nose na groblje. Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana jer se veruje da su često povezani s pogrebnim obredima.

Važno je napomenuti da su ova verovanja deo tradicije i folklorne baštine, te se interpretacija može razlikovati među pojedincima.

Preporučujemo