Insulinska rezistencija igra ključnu ulogu u razvoju sindroma policističnih jajnika (PCOS), najčešćeg endokrinološko-ginekološkog poremećaja kod žena u reproduktivnom dobu. Ovaj sindrom pogađa između 8% i 13% žena u tom uzrastu i često je uzrok steriliteta.Dijabetes, sada ozbiljan zdravstveni problem, sve češće pogađa mlađu radnu populaciju. U Srbiji se procenjuje da ima oko 770.000 obolelih, što čini 12% odrasle populacije, a oko 90% njih ima dijabetes tipa 2. Ovaj tip dijabetesa često je povezan sa savremenim načinom života.

KAKO DIJABETES UTIČE NA POJAVU POLICISTIČNIH JAJNIKA? Ovaj sindrom ima 8 do 13 % žena i najčešći je uzrok STERILITETA

 

Farmaceuti Farmaceutske komore Srbije već pet godina sprovode standardizovanu uslugu u apotekama širom zemlje kako bi pacijentima ukazali na važnost kontrole dijabetesa. Osim toga, naglasak je stavljen na prevenciju i edukaciju ljudi koji su u riziku za razvoj dijabetesa.Emilija Trbović, magistar farmacije farmaceutske komore Srbije, ističe da glavni faktori rizika za PCOS uključuju insulinsku rezistenciju, gojaznost, genetiku, hormonske poremećaje, nedovoljnu fizičku aktivnost, upotrebu određenih lekova i stresan način života. Ona preporučuje poseban način ishrane koji obuhvata namirnice bogate vlaknima i proteinima te biranje hrane niskog glikemijskog indeksa.

 

Policistični jajnici su stanje u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu muških polnih hormona, a PCOS je često povezan s insulinskom rezistencijom. Trbović naglašava značaj promene životnog stila, gubitka telesne težine, fizičke aktivnosti i pravilne ishrane u lečenju PCOS-a. Pored toga, primena određenih lekova i suplemenata, uključujući inositol, može biti deo terapije.Dodatno, tekst naglašava uticaj stresa na nivo šećera u krvi. Stres sam po sebi ne uzrokuje dijabetes direktno, ali može uticati na proizvodnju insulina i doprineti razvoju dijabetesa. Ovladavanje stresom postaje važan aspekt upravljanja dijabetesom.Kroz savetovanje farmaceuta, pacijentima se pruža podrška u upravljanju dijabetesom, od kontrole glikemije do promene životnih navika. Emfazira se važnost prevencije i redovnog praćenja nivoa šećera u krvi kako bi se sprečile komplikacije dijabetesa.

Preporučujemo