Hrana koja jača mozak i čuva pamćenje u starosti postaje sve važnija s porastom broja ljudi koji se suočavaju s demencijom. Stručnjaci ističu da odabir određenih namirnica može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga te mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti poput Alzheimerove.

Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje mozga, a najbolji izvor su masne ribe poput lososa, skuše, tunjevine i harengi. Redovito konzumiranje ovih riba, barem jednom tjedno, može poboljšati funkciju mozga i smanjiti rizik od demencije.

Omega-3 masne kiseline pružaju niz koristi za mozak i živčani sustav, uključujući zaštitu ćelijskih membrana, poticanje komunikacije između neurona, podršku sintezi neurotransmitera te poboljšanje protoka krvi u mozgu. Također potiču rast moždanog tkiva te podržavaju spoznaju i pamćenje, dok istovremeno smanjuju rizik od anksioznosti, depresije i demencije.

Uz redovitu konzumaciju hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, važno je i poticati učenje, raznovrsnu prehranu te kvalitetan san kako bismo očuvali zdravlje mozga i sačuvali uspomene u starosti.

Osim masne ribe, u prehranu je korisno uključiti i druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput lanenog sjemena, orašastih plodova i maslinovog ulja. Redovita tjelesna aktivnost također može doprinijeti zdravlju mozga, potičući protok krvi i oslobađanje neurotransmitera koji su ključni za kognitivne funkcije. Stoga, kombinacija uravnotežene prehrane, fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije može biti ključna u prevenciji demencije i očuvanju zdravlja mozga u starijoj dobi.

Preporučujemo