U ljudskom organizmu bubrezi su najvazniji za filtriranje toksina iz tijela te je njihovo ispravno funkcioniranje od velike važnosti za opće zdravlje. Rano otkrivanje problema povećava izglede za izlječenje, stoga je važno biti svjestan signala koje nam tijelo šalje.

Kada su bubrezi oštećeni, pojavljuju se određeni simptomi. Ako primijetite više od jednog simptoma, važno je potražiti savjet od svog liječnika.

Oticanje zglobova, stopala i lica:

Akumulacija tekućine u tijelu jasan je pokazatelj problema s bubrezima jer su oni glavni filtri tekućine u organizmu. Oticanje na određenim dijelovima tijela poput zglobova, stopala, ruku ili lica može upućivati na probleme s bubrezima.

Promjene u urinu

Izlučivanje urina je jedna od osnovnih funkcija bubrega, pa svaka promjena boje ili mirisa urina može ukazivati na problem. Neke promjene koje možete primijetiti uključuju:

Bolno mokrenje
Krv u urinu
Rijetko mokrenje
Buđenje usred noći radi mokrenja više puta
Mučnina i povraćanje
Kada bubrezi ne mogu efikasno ukloniti toksine iz tijela, može se pojaviti osjećaj mučnine, jer tijelo pokušava eliminirati toksine.

Često osjećate umor

Svaka osoba povremeno osjeća umor ili loše raspoloženje, čak i nakon dovoljno sna. No, umor može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji proizvode bubrezi. Ako nedostaje ovaj hormon, umor može biti češći i intenzivniji, što može ukazivati na problem s bubrezima.

Anemija

Nedostatak eritropoetina povezan je s anemijom jer je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ako imate anemiju, važno je provjeriti zdravlje vaših bubrega.

Loš okus u ustima

Ako bubrezi ne mogu filtrirati i ukloniti toksine iz tijela, oni se mogu nakupljati, što može dovesti do metalnog okusa u ustima i lošeg zadaha.

Preporučujemo