Kako napraviti med od maslačka – prirodni lek za kašalj i jačanje imuniteta, po receptu naše bake!
Od korijena do vrha, maslačak je ljekovita biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Od ove biljke se obično pravi čaj, a od listova se prave salate, ali od cvjetova možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem od maslačka.
Med od maslačka najčešće se koristi za liječenje respiratornih infekcija, zaštitu zdravlja pluća, jačanje imuniteta i izvrsna svojstva detoksikacije. Svako jutro uzmite kašičicu meda od maslačka i dobit ćete lijek za zdravlje cijelog tijela.
Kako napraviti med od maslačka
POTREBNI SASTOJCI:
200 svježe ubranih cvjetova maslačka
1 limun
1 narandža
2 litre vode
2 kg šećera

NAČIN PRIPREME:
Važno je brati cvijeće na čistom mjestu bez zagađenja, u prirodi i seoskom okruženju – nema previše automobila, prašine, zagađenja. Poberite cvijeće i potpuno uklonite zelene listove i stabljike. Važno je ostaviti samo cvjetove i oprati ih hladnom vodom.
Cveće stavite u šerpu, dodajte 2 litre vode i kuvajte na jakoj vatri. Kada provri, treba ga kuvati još 20 minuta. Pokrijte lonac tokom kuvanja. Nakon toga procijedite i dobijenu tekućinu sipajte u veći lonac, dodajte šećer i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno mešajte dok ne vidite da se šećer topi i da se smesa zgusne.
Limun i pomorandže operite, sitno nasjeckajte i dodajte medu. Važno je da plodovi budu organskog porijekla jer ih morate staviti u med zajedno sa korom. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne u med, a zatim sklonite sa vatre i ohladite. Dobijeni med zajedno sa svim voćem sipajte u čistu teglu, zatvorite poklopcem i čuvajte na hladnom mestu.
Ako ne jedete šećer, isti efekat možete postići tako što ćete kod pripreme meda od maslačka zamijeniti šećer sa livadskim medom.

Preporučujemo