Hladnokrvni organizmi, uključujući zmije, pokazuju svoju prilagodljivost tako što instinktivno traže toplija utočišta kada temperature padnu. Ovaj trend je uobičajen jer ova stvorenja često migriraju u toplije krajeve kako bi preživjela. Dok se upućuju u potragu za toplinom, nije neuobičajeno da se zmije nađu na netipičnim mjestima – poput podruma, bunara pa čak i unutar ljudskih stanova. Vladica Stanković, ugledna stručnjakinja za rukovanje i hvatanje zmija, priznaje da, iako i dalje prima zahtjeve za pomoć u hladnijim mjesecima, učestalost takvih poziva često se smanjuje u odnosu na ostala doba godine. To je zato što kako temperature padaju, zmije ulaze u stanje hibernacije, poznato kao brumacija za hladnokrvna bića.

Stanković pojašnjava da se zmije tijekom dana mogu vidjeti kako se sunčaju i na temperaturama i do 30 Celzijevih stupnjeva, dok noću traže skloništa. Ta skloništa mogu biti stanovi, podrumi, pa čak i prirodna vozila, gdje topli motori nude primamljivo utočište tijekom noćnih sati. Iako se često smatra da zmije love miševe, Stanković ističe jedan intrigantan i manje poznat aspekt. Ona ističe da tijekom hibernacije, koja obuhvaća zimsko razdoblje, zmije same postaju plijen miševa. Tijekom hibernacije, miševi obično kopaju tunele koji kasnije postaju skloništa za zmije, ali zmije također pronalaze utočišta u podzemnim komorama poput podruma i jama. Stanković također primjećuje da su zmije noću sporije, pa su podložnije i lakše uočljive kada jutarnje sunce ponovno zagrije okolinu.

Stanković savjetuje da se ne bojimo zmija, ali naglašava važnost opreza u njihovoj prisutnosti. U hladnijim mjesecima zmije će često potražiti sklonište u bunarima, jamama i drugim skrivenim područjima kako bi održale temperaturu iznad točke smrzavanja tijekom zimskog sna. Također ističe važnost očuvanja zmija u ekosustavu, te se trudi svaku zmiju koju pronađe vratiti u njeno prirodno stanište kako bi se osiguralo njihovo preživljavanje i očuvanje ekosustava.

Preporučujemo