Meteorolog Marko Čubrilo ažurirao je vremensku prognozu na svom Facebook profilu za sredinu ovog mjeseca. Najavio je suho vrijeme do oko 9. oktobra, nakon čega se očekuje izraženije zahlađenje. U nedelju će doći blaga hladna fronta s sjeverozapada, uz rijetke padavine ili pljuskove, posebno na sjeveru i u centralnim dijelovima regiona. Na jugoistoku može pasti slaba kiša ili sporadični pljuskovi, ali pretežno će biti suho. Vjetar će biti umjeren sjeverozapadni i kasnije će oslabiti.

Današnje najviše dnevne temperature dostići će oko 27°C, dok će u nedelju biti hladnije, s temperaturama od 16 do 27°C. U ponedjeljak se očekuje hladno jutro s mogućim prizemnim mrazom na planinama iznad 900 metara nadmorske visine.Tokom dana će se ponovno zagrijati, s maksimalnim temperaturama od +20 do +25°C.Sredinom sedmice dolazi još jedna oslabljena hladna fronta koja će donijeti povremene blage padavine, kratkotrajno pojačanje sjeverozapadnog vjetra i blago zahlađenje. Oko 9. oktobra postoji mogućnost zahlađenja, iako je trenutno niska vjerojatnost zbog nedostatka podrške od strane meteoroloških modela. Tek nakon 13. oktobra, postoji veća vjerojatnost za ozbiljnije pogoršanje vremena i zahlađenje, s nekim modelima koji pokazuju znakove za potencijalno jače zahlađenje. U sredini mjeseca također postoji mogućnost zahlađenja, prema ECMWF modelu klastera.

 

Ukratko, sljedeće dvije sedmice će uglavnom biti suhe i relativno tople, s povremenim, većinom blagim, osvježenjima, dok bi ozbiljnije promjene vremena mogle nastupiti sredinom mjeseca.Čubrilo ističe da postoji niska vjerojatnost značajnijeg zahlađenja oko 9. listopada, ali sredinom mjeseca postoji veća vjerojatnost za jače zahlađenje, prema nekim modelima.

Sve u svemu, sljedeće dvije nedjelje će uglavnom biti suhe i relativno tople, s povremenim osvježenjima, dok bi značajnije promjene mogle uslijediti sredinom mjeseca.

Preporučujemo