Proizvodnja i uzgoj vlastitog krompira nikada nije bilo lakše. Možete kreirati vlastiti vrt u svom dvorištu sa samo nekoliko zaliha.
Krompir je najlakši proizvod koji možete sami uzgajati jer ne zahtijeva puno pažnje.
Za početak ovog projekta trebat će vam sljedeće:
Ograda od bodljikave žice visine 4 metra i širine 8 metara
slama
kompost ili zemlja
Krompir

Prvo postavite stupove ograde u kvadratni oblik. Vodite računa da budu udaljeni 18 cm jedan od drugog. Ovo je osnova krompira.
Zatim omotajte žicu oko stuba i učvrstite je na mjestu. Dodajte slamu na sredinu ograde. Nakon formiranja strukture za gniježđenje sa slamom, dodajte kompost ili zemlju u sredinu kako biste stvorili okruženje u kojem krompir može rasti. Uzmite dva kilograma krompira (oko 8 krompira srednje veličine) i narežite ih na kockice.

Ako možete, pokušajte da proklijate krompir jer će se ponašati kao sjemenke. Stavite krompir u zemlju, pazeći da zeleni izdanci budu okrenuti prema slami. Zatim prekrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i stavite još jedan red krompira. Radite to dok krompir ne nestane. Slama održava temperaturu tla oko 10 stepeni i na taj način podstiče rast krompira.
Ako ne pada kiša, zalijte krompir nekoliko puta. Žetva je još jednostavnija. Nedelju dana nakon cvetanja mladi krompir je spreman za berbu. Ne morate iščupati cijelu biljku, samo raširite slamu, pokupite veće gomolje i nagomilajte slamu tako da manji gomolji nastave rasti. Na taj način ćete imati dovoljno krompira i bićete zadovoljni plodovima.

Preporučujemo