Nešto pre 20 sati, zatvorski čuvari su ušli u ćeliju zatvorenika Keneta Smita kako bi započeli pripreme za izvršenje smrtne kazne. Smit je prethodno razgovarao telefonom sa suprugom Di, oboje se nadajući odgađanju izvršenja. Lisice su mu stavljene, a zatim su ga odveli do komore za pogubljenje u popravnoj ustanovi “Villiam C. Holman” u Alabami. Sve se odigralo 17. novembra prošle godine.

Zatvorenik, koji je tokom života pravio prekršaje i činio zločine, pronašao je utehu tokom izdržavanja kazne kroz molitvu i veru u Boga. Izvršitelji su pokušali prikačiti ga na intravenozni sistem, ali bezuspešno, čime je propušten rok za izvršenje smrtne presude. Sada se Smit bori protiv planova države da ga pogubi novom, neproverenom metodom – udisanjem azota. Rasprave između zagovornika i kritičara o tome da li je proces, poznat kao “hipoksija azotom,” bezbolan, su u toku. Protivnici tvrde da bi ovakva smrt bila “nepromišljena” i ekvivalentna “eksperimentisanju na ljudima,” dok advokati tvrde da bi ovaj metod prekršio zabranu “okrutnog kažnjavanja” prema ustavu SAD.

Smit se suočava s bolnim sećanjima na tu noć, borio se s depresijom i noćnim morama. Sa porodicom i prijateljima, proveo je veći deo dana dok su advokati u poslednjem trenutku podnosili pravne žalbe. U sobi za pogubljenje ostao je nesvestan pravnih prepirki, suočavajući se s neizvesnošću. Kašnjenje se činilo kao posledica čekanja visokih državnih zvaničnika da vide odluku Vrhovnog suda SAD-a. Kada su napokon odobrili izvršenje, tim medicinskih radnika je ušao, pokušavajući mu ubrizgati smrtonosni koktel lekova. Ipak, procedura nije išla glatko, uz pokušaje traženja vene i bolne momente. Na kraju su odustali zbog isteka vremena, ostavljajući Smita vezanog za kolica u neizvesnosti do ponoći.

 

Preporučujemo