Iako biljni napitci pripremljeni po narodnim receptima mogu pružiti potencijalne koristi za zdravlje jetre, jako je bitno potražiti savjet stručnjaka za zdravstvo prije nego što krenete s bilo kakvim planom čišćenja ili liječenja. Evo nekoliko primjera tradicionalnih napitaka za jačanje jetre:

Mliječni čičak, poznat po svojim svojstvima zaštite jetre, ima sposobnost zaštite jetrenih stanica.

Za pripremu ovog napitka, pomiješa se 30 g sitno samljevenih sjemenki čička s 0,5 l vode i kuha dok tekućina ne reducira za pola. Preporučuje se popiti razrijeđenu smjesu s toplom vodom prije spavanja.

Za pripremu hranjivog napitka od zobi, pomiješajte 1 žlicu zobi s 200 ml vruće vode i ostavite da odstoji do večeri. Nakon što procijedite smjesu, poboljšajte njen okus i korist dodavanjem malo cimeta i kurkume. Uživajte u ovom osvježavajućem napitku u dvije porcije prije večere i prije spavanja.

Za umirujući napitak, pomiješajte đumbir s toplom vodom, limunovim sokom i medom. Ostavite ovu mješavinu da odstoji 15 minuta prije konzumiranja jedan sat prije spavanja. Međutim, osobe s visokim krvnim tlakom trebaju izbjegavati upotrebu đumbira.

Za pripremu cikle, kuhajte je u vodi dok se tekućina ne reducira za trećinu. Prije spavanja, obično je popiti čaj od procijeđene cikle.

Prije spavanja, mješavina kamilice, gospine trave, brezinih pupoljaka i vječnih cvjetova potopi se u vodu u termosici cijeli dan. Ovu smjesu zatim konzumirajte.

Iako ovi tradicionalni lijekovi mogu pomoći u očuvanju zdravlja jetre, nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju njihovu učinkovitost u uklanjanju masnoće iz jetre ili smanjenju ukupne tjelesne masnoće. Važno je napomenuti da se ne preporučuje oslanjanje isključivo na ove metode za liječenje ili prevenciju medicinskih stanja. Prije započinjanja bilo kakvog plana detoksikacije ili liječenja, ključno je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom za stručno vodstvo i savjet.

Preporučujemo