Svaki dan, tri puta, uzmem šoljicu čaja i dok ga pijem, osjećam kako miris bilja opušta moje misli. Ali, često, moj um postaje poput preopterećenog računara koji se zaglavi, izazivajući drhtanje ruku, lupanje srca i vrtoglavicu. Strah od nepredviđenih događaja, osjećaj poniženja ili čak smrti, može me potpuno iscrpiti.

Tako se ponekad osjećam zarobljeno u vlastitom tijelu, kao da nekontrolisano ponavljam određene radnje, provjeravajući stvari koje su već provjerene. Ta anksioznost i strah od negativnih ishoda postaju poput tamne oblake koji mi zatamnjuju svaku radost.

Ali postoji nada. Biljka koja mi pomaže da se izborim sa tim mračnim osjećajima je korijen sladića. Ta čudesna biljka ne samo da liječi tijelo, već umiruje i moj um. Kada pijem čaj od sladića, osjećam kako se moj um postepeno smiruje, a negativne misli polako blijede.

Priprema čaja nije komplikovana. Samo izrežem komad korijena sladića i stavim ga u vrelu vodu. Nakon nekoliko trenutaka, kad se miris počne širiti, sklonim ga s vatre i pustim da odstoji. Nakon što se čaj procijedi, dodam malo meda ili agavinog sirupa za slatkoću.

Svaki gutljaj tog čaja donosi mi osjećaj olakšanja, kao da se teret koji nosim polako topi. Pijem ga tri puta dnevno, i svaki put osjećam kako mi se misli bistre, a srce kuca smirenije.

Tako da, dok se borim s anksioznošću i stresom, znam da imam saveznika u prirodi. Jer ponekad, upravo u jednoj šoljici čaja, leži snaga da se nosim sa svim izazovima koje život stavlja pred mene.

Preporučujemo