Većina ljudi ima tendenciju da odlaže kore od belog luka ne uzimajući u obzir njihovu potencijalnu korisnost.
Kožica belog luka sadrži veliku količinu fenilpropanoida, koji su prepuni antioksidansa. Iz tog razloga je izuzetna hrana za jačanje imunološkog sistema i posjeduje antikancerogena svojstva. Stručnjaci se slažu da kora belog luka sadrži više korisnih materija od samog luka.
Ova namirnica obiluje flavonolima za koje je poznato da snižavaju krvni pritisak i inhibiraju nakupljanje plaka na zidovima arterija. Osim toga, odličan je izvor dijetalnih vlakana. Ovi elementi ne samo da promovišu zdravlje srca, već pomažu i probavu, snižavaju razinu kolesterola, a mogu čak i smanjiti rizik od određenih oblika raka.
Kako biste izbjegli konzumiranje pesticida, važno je koristiti organsku koru bijelog luka. Korištenje neorganskog pilinga može dovesti do unošenja štetnih kemikalija u vašu prehranu.
Ljuske se mogu koristiti za supu jednako efikasno kao i bilo koji drugi dio kukuruza. Da ih uključite u supu, pomiješajte ih sa ostalim sastojcima i pustite da se krčkaju. Ne zaboravite da ih uklonite kada cijedite supu. Ako se bojite da je ukus previše jak, pokušajte dodati samo kašičicu ili dvije, zajedno s nekoliko karanfilića. Alternativno, ako cijenite snažan okus bijelog luka, slobodno dodajte obilnu šaku.
Ako imate kore od belog luka, moguće je pripremiti supu u potpunosti od njih. Supa će biti gotova za 10-15 minuta, kada voda proključa. Tečnost dobijena ovom metodom može se koristiti za kuvanje pirinča ili kao sastojak u različitim vrstama umaka. Osim toga, možete ga odmah konzumirati kao supu i dodati rezance ili knedle po želji.
Kada završite sa čišćenjem kore od belog luka, nemojte ih odlagati. Umjesto toga, skupite ih i spremite u vrećicu, jer još uvijek mogu biti korisni. Odbacite samo one dijelove koji su nečisti.
Evo nekoliko dodatnih prijedloga za korištenje ljuski od bijelog luka:
Kada se zamrznu, ovi sastojci se mogu koristiti za razna jela kao što su variva, vegetarijanska ili na bazi mesa, jela od graha i supe.
Kožica belog luka sadrži visoku koncentraciju fenilpropanoida, koji su bogati antioksidansima, što ga čini hranljivim dodatkom prehrani. Prema riječima stručnjaka, preporučuje se uključivanje cijelog pasulja u kuvanje i njegovo konzumiranje. Postoji nekoliko načina da uključite pasulj u svoje obroke – može se peći uz meso i krompir ili dodati u variva i supe.
Za čaj – režnjeve češnjaka staviti u kuglice i uroniti u kipuću vodu. Ostavite nekoliko minuta.
Popržite češnjak na kožici i dodajte u jelo. Nakon što skinete prvi sloj prljave ljuske, cijelu glavicu češnjaka zamotajte u aluminijsku foliju i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ovako pečenu možete čuvati u hladnjaku do sedam dana, a u zamrzivaču do šest tjedana.

Preporučujemo