Izvjesnost vremenskih prilika često je izazovna, ali meteorolog Nedeljko Todorović daje neke uvide u ono što možemo očekivati. Prema njegovim prognozama, možemo se pripremiti za toplo i kišovito ljeto. To znači da bi mogli doživjeti jake oluje s lokalnim katastrofama, posebno u junu i julu.

Nadalje, Todorović ukazuje da ove oluje nisu uvijek usmjerene na iste lokacije, ali najčešće pogađaju jugozapadnu i zapadnu Srbiju, s vremena na vrijeme zahvaćajući i jugoistok. Stoga, važno je da ljudi u tim područjima ostanu informirani i pripremljeni za moguće nepovoljne vremenske uvjete.

BONUS:

Promjena boje nosa kod pasa može biti uzrokovana različitim faktorima i obično nije razlog za paniku. Međutim, postoje situacije u kojima je važno obratiti se veterinaru. Evo nekoliko mogućih uzroka promjene boje nosa kod pasa i kada bi trebalo razmotriti posjet veterinara:

Starost: Kako pas stari, pigmentacija nosa može se promijeniti, što nije neuobičajeno. To može uključivati promjene od tamne do svjetlije boje i obrnuto.

Fizičke ozljede: Ogrebotine, posjekotine ili druge ozljede nosa mogu uzrokovati promjenu boje. U većini slučajeva, ove promjene su privremene i nestaju nakon što se ozljeda zacijeli.

Snježni nos: Kod nekih pasa, posebno onih koji su izloženi manje sunčeve svjetlosti, može se pojaviti “snježni nos” zbog nedostatka vitamina D.

Alergije: Alergijske reakcije mogu izazvati promjene boje nosa, obično praćene drugim simptomima poput oticanja nosa.

Genetika: Kod nekih pasa, promjene boje nosa mogu biti genetske prirode i ne zahtijevaju liječenje.

Infekcije: Bakterijske infekcije mogu uzrokovati promjene boje nosa, često uz druge simptome poput oticanja i iscjedka. U ovom slučaju, posjet veterinaru je neophodan radi odgovarajućeg tretmana.

Ako primijetite promjene boje nosa kod svog psa i istovremeno su prisutni drugi simptomi poput oticanja, iscjedka ili općeg lošeg zdravstvenog stanja, važno je posjetiti veterinara radi dijagnostike i liječenja.

 

Preporučujemo