Kalcij ima jako veliku ulogu u normalnom funkcionisanju naseg tijela.
Kalcij spriječava osteoporozu i gradi koštabu masu.

Kalcij regulira funkcije živaca i mišića, kontrolira otkucaje srca, sprječava zgrušavanje krvi i potiče san. Također je bitan za aktivnost imunoloških stanica te za zdravlje kože i kose.

Postoje razni načini kako se može iscrpiti kalcij iz tijela, uključujući prekomjerno sjedenje, konzumaciju kave, alkohola i gaziranih pića.

Posebno su osjetljive na nedostatak kalcija trudnice, žene u menopauzi, stariji muškarci te osobe s probavnim problemima. Ljuska jajeta sadrži oko 90 posto kalcija i smatra se najboljim prirodnim izvorom ovog minerala.

Tijelo lako apsorbira kalcij iz ljuske jajeta jer je njena kemijska struktura gotovo identična ljudskim kostima i zubima. Konzumacija većih količina ne samo da može ublažiti simptome nedostatka kalcija i zaustaviti razvoj osteoporoze, već može pomoći i u kontroli visokog kolesterola i krvnog tlaka, te potaknuti proizvodnju krvnih stanica u koštanoj srži.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži i druge važne minerale poput željeza, bakra, mangana, cinka, fluora, fosfora, kroma i molibdena. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodni i učinkovit dodatak prehrani bogat kalcijem. Preporučena dnevna doza varira ovisno o dobi, ali je općenito 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.

Za probleme s štitnjačom, preporučuje se pripravak od ljuski jajeta, limuna, rakije i meda koji se ostavlja da odstoji prije konzumacije.

Za čir i gastritis, može se koristiti smjesa od mljevenih ljuski jajeta, šećera i muškatnog oraščića. Također, ljuske jajeta mogu se koristiti za čišćenje krvi i jačanje organizma tako da se stave u vodu koja se potom koristi kao piće.

Važno je održavati zdravlje i koristiti prirodne resurse poput ljuske jajeta za poboljšanje zdravlja.

Preporučujemo