Karlos Alkaraz je doživeo iznenađujući poraz u Šangaju, što je uklonilo mnoge sumnje vezane za završnicu sezone i pitanje ko će zauzeti prvo mesto na kraju godine.Španac je na turnirima u Kini nastojao da osvoji dovoljno bodova kako bi prestigao Novaka Đokovića, koji trenutno zauzima prvo mesto na ATP listi, ali taj plan mu nije uspeo. Alkaraz je umesto očekivanih 1.500 bodova, osvojio samo 270 na dva azijska turnira, značajno povećavši šanse Đokoviću da ostane broj jedan na kraju godine. Konkretno, na turniru u Šangaju mu je nedostajalo 910 bodova koje bi osvojio da je osvojio turnir.

Trenutno, Novak Đoković drži prvu poziciju sa 11.045 bodova, dok će Karlos Alkaraz imati 8.805 bodova od ponedeljka. Razlika između njih je 2.240 bodova. Đoković je trenutno u svojoj 394. nedelji na vrhu i veoma blizu je magične cifre od 400 nedelja.Kako ovo izgleda u praksi? Novak i Karlos će zajedno učestvovati na još dva turnira do kraja sezone: Masters u Parizu i završni turnir u Torinu. Alkaraz je takođe najavio svoje učešće na turniru u Bazelu, koji nosi 500 bodova i igra se od 23. do 29. oktobra.Masters u Parizu, koji donosi 1.000 bodova, će se održati od 30. oktobra do 5. novembra. Novak će braniti svoje finale u Parizu, gde je prošle godine poražen od Holgera Runea. Takođe, brani titulu u Torinu, gde je pobedio Kaspera Ruda.

 

Đoković će tako morati da odbrani 2.100 poena, 600 iz Francuske i 1.500 iz Italije.S druge strane, Alkaraz će morati da brani samo 360 bodova, po 180 iz Bazela i Pariza.Iako brani znatno veći broj poena, Novak Đoković praktično drži sudbinu u svojim rukama. Ukoliko ponovi svoje rezultate sa prethodne godine na dva predstojeća turnira, sačuvaće prvo mesto do kraja godine. Jedini faktor koji bi mogao poremetiti tu računicu je mogućnost da Karlos Alkaraz prijavi još neki turnir do kraja godine na kojem bi mogao osvojiti dodatne poene, ali za sada nema takvih najava.

 

Preporučujemo