Reklama jednog trgovca nedavno je izazvala znatnu zbunjenost na internetu, prema izvještajima njemačkih medija. U toj reklami se promoviše poseban novčić od dva eura, koji je opisan kao “izuzetno neuobičajen” i za koji se traži visoka cijena od 99.000 eura.

Ovaj novčić je povezan s njemačkim gradom Bremenom i predstavlja njegove simbole: gradsku vijećnicu i statuu Rolanda od Bremena. Ova kombinacija simbola je važna za grad i dio je svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Godine 2010. ovaj novčić je pušten u opticaj u tiražu od 30 miliona primjeraka. Ipak, ostaje pitanje: zašto su prodavači postavili tako visoku cijenu za ovaj specifični novčić?

Stručnjaci procjenjuju da je najvredniji novčić od dva eura, poznat kao “Grace Kelly”, vrijedan nešto više od 3.000 eura. Međutim, neki mogu sumnjati u opravdanost visoke cijene novčića iz Bremena. Razlog za to je što je ovaj novčić izrađen od jednog metala, što ga čini “čistim”, za razliku od tipične legure nikla, bakra i mesinga.

U reklami se ističe da vlasnik posjeduje jedinstveni novčić od 2 eura. Također se tvrdi da nije pronađen nijedan drugi identičan novčić, što potvrđuje ekskluzivnost ponuđenog novčića.

Preporučujemo