Nakon 71 godine, naredne godine ponovo ćemo imati priliku da vidimo Đavolju kometu. Postoji mogućnost da je njen prečnik jednak veličini Mont Everesta. Da li to može predstavljati pretnju?Ova kometu, zvanično poznata kao 12P/Pons-Brooks, poslednji put je primećena 1953. godine, navodi se na N1 Slovenija.Njen prvi zabeleženi dolazak bio je 1812. godine, nakon čega je utvrđeno da se pojavljuje na svakih 71 godinu.Precizna veličina komete još uvek nije poznata, jer je teško proceniti.Džang Ji, astronom sa Univerziteta Merilend koji je posvetio istraživanju ove komete, ističe da se ona nalazi na “višem kraju skale veličine” među ostalim kometama.

“Većina kometa koje poznajemo ima prečnik između jednog i nekoliko kilometara”, kaže Ji. “Kada je u pitanju ova kometa, imam grubu predstavu – negde između 5, 10 pa čak i 20 kilometara. To znači da bi mogla biti dvostruko veća od Mont Everesta.”Međutim, šta se zapravo dešava i postoji li opasnost od ovog nebeskog tela?Astronomi koji prate ovu hibernirajuću kometu već neko vreme primetili su neobične erupcije ove godine. Ove erupcije se dešavaju kada komete iznenada postanu izuzetno aktivne i izbacuju velike količine gasa i prašine u vrlo kratkom vremenskom periodu, što ih čini svetlijim.Iako još uvek niko tačno ne zna uzrok ovih erupcija, one često nastaju kada se komete približe svojim matičnim zvezdama.

U julu ove godine, astronomi su zabeležili dramatične erupcije na kometi Pons-Brooks, što je dovelo do njenog nadimka. Formirala su se dva repa od gasa i prašine koji su izgledali poput rogova, što je rezultiralo nadimkom “Đavolja kometa”.Trenutno, Đavolska kometu se nalazi van orbite Marsa, u regiji gde su temperature znatno niže. To postavlja pitanje odakle dolazi energija koja pokreće ove velike “ispade” i kako ova komete može tako često da ih izazove.Trenutno, kometu možemo posmatrati samo teleskopima, ali u aprilu sledeće godine možda će biti vidljiva golim okom, pod uslovom da ništa ne spreči njen put.Navedene erupcije takođe mogu predstavljati potencijalnu opasnost po samu kometu, s obzirom na mogućnost da je raznesu.Komete su poznate po svojoj nepredvidljivosti, pa ukoliko Pons-Brooks doživi još jednu veliku erupciju početkom sledeće godine, kao što je to bilo u julu ove godine, to bi moglo promeniti situaciju, upozorava Ji.Ipak, važno je napomenuti da ova kometu, uprkos svom zastrašujućem nadimku, ne predstavlja opasnost za našu planetu.U svom najbližem susretu sa Zemljom, 2. juna sledeće godine, biće udaljena 232 miliona kilometara.

Preporučujemo