Nedavno je fizičar Nikola Cvetanović bio gost na TV stanici “K1”, dijeleći sa gledateljima važne savjete o zaštiti od grmljavine. Razgovor je započeo podsjetnikom na nedavne vremenske neprilike koje su pogodile područje obilnim padavinama i grmljavinom, izazivajući poplave širom regije i zahtijevajući policijske intervencije. Fokus emisije bio je na razumijevanju prirodnih sila i praktičnim mjerama zaštite od njih.

Cvetanović je pojasnio složenost procesa grmljavinskog udara, ističući važnost skrivanja u automobilima ili podalje od visokih struktura kako bi se smanjio rizik od udara munje. Pritom je objasnio i kako Faradejev kavez u vozilima pruža zaštitu od električnih polja tijekom nevremena. Također, otklonio je zablude o mobilnim telefonima i grmljavini, ističući da je rizik smanjen izbjegavanjem korištenja telefona u tom trenutku.

Njegovi savjeti također su uključivali objašnjenje kako izračunati udaljenost munje te važnost prve pomoći u slučaju osoba koje su možda pogođene gromom. Kroz razgovor, naglasio je da preventivne mjere igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od ozljeda.

Preporučujemo